Facebook wil duurzaam en 'ijskoud' serverpark

Sociale netwerksite Facebook is van plan een groot serverpark te bouwen in het noorden van Zweden, vlakbij de poolcirkel. Op die manier hoopt het bedrijf te profiteren van het kille klimaat om de computers te koelen.

Dat meldde de Zweedse krant Norrbottens Kuriren gisteren. Volgens de krant zou Facebook zijn plannen later vandaag in het Zweedse stadje Lulea, zo’n honderd kilometer onder de poolcirkel, bekend maken. Het park zou vlak bij de Technische Universiteit van Lulea komen. Als bron voert de krant Jan Fredriksson op van Helm1 PR, het bureau dat de communicatie voor Facebook in Zweden doet.

Bestuurders van Lulea benadrukken dat de stad toegang heeft tot duurzame, groene energie dankzij de waterkrachtcentrales dichtbij de stad. Ook de kwaliteit van het stroomnet zou volgens hen hoog zijn. Zij benadrukken de klimatologische voordelen voor het koelen van grote datacenters. De temperatuur komt in de winter bijna nooit boven nul, en de zomerse maxima komen zelden boven de 25 graden Celsius.

De computerservers in de datacenters van bedrijven als Facebook zijn de ruggegraad van de internetdiensten die dergelijke bedrijven aanbieden. Facebook heeft wereldwijd naar schatting 800 miljoen actieve gebruikers. De servers slaan de data van die gebruikers op en versturen de miljarden status-updates, webverwijzingen, foto’s en applicaties die gebruikers dagelijks achterlaten.

De bouw van het park, dat drie hallen vol met servers zal bevatten, zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen en rond de 5 miljard Zweedse kroon (554 miljoen euro). Mocht de stroom uitvallen, dan zijn per gebouw 14 dieselgeneratoren paraat.