Eurolanden na marathonvergadering akkoord over Griekse schuld

De eurolanden hebben kort na drie uur vannacht overeenstemming bereikt over een reddingspakket voor de euro. Dat maakte EU-voorzitter Van Rompuy vannacht om vier uur bekend.

Persbureau AP meldde even daarvoor op basis van twee verschillende bronnen dat de eurolanden na meer dan negen uur vergaderen een deal hadden bereikt over de bijdrage van de banken aan het redden van Griekenland. De regeringsleiders zijn dat de banken 50 procent moeten afschrijven op hun Griekse schuldpapieren. Daarmee wordt de schuldenlast van de Grieken bij private partijen sterk verlicht worden en kan het land behoed worden voor een desastreus faillisement.

De berichten over een deal komen als een verrassing omdat de onderhandelingen vannacht compleet leken te zijn vastgelopen. De besprekingen tussen de leiders van de eurolanden werden in het begin van de nacht opgeschorst voor een rechtstreeks overleg tussen Merkel, Sarkozy en IMF-directeur Christine Lagarde en hoge vertegenwoordigers van de grote Europese banken. Daarna zouden de banken aan een eigen voorstel hebben gewerkt.

De eis dat de banken voor een aanzienlijk deel meebetalen aan de redding van Griekenland kwam vooral van Duitsland en landen als Nederland, die niet willen dat er te veel geld van nationale overheden naar de redding van de euro gaat. Frankrijk en andere zuid-Europese landen zijn huiveriger voor het verplicht laten meebetalen van de banken omdat hun banken veel Grieks schuldenpapier in bezit hebben. Dat wordt nu veel minder waard, wat de kapitaalpositie van de banken in gevaar kan brengen.