Eerste Nokia's met Windows gepresenteerd

Telecomfabrikant Nokia heeft gisteren in Londen de Lumia 800 en Lumia 710 gepresenteerd. Het zijn de eerste Nokia-toestellen die draaien op Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Met de smartphones hoopt het Finse bedrijf terrein terug winnen op concurrenten als Apple en Samsung.

Nokia vervangt met Windows Phone haar oude Symbian en Meego-besturingssystemen, die volgens analisten op technisch gebied niet mee kunnen met Google Android en Apple iOS. Het grote verschil met reeds bestaande Windows Phone-toestellen is dat de Lumia’s worden uitgerust met software van Nokia zelf, onder meer een stemgestuurde navigatiefunctie en uitgebreide muziekdienst.

Nokia-topman Stephen Elop stelde woensdag dat zijn bedrijf een nieuw begin maakt. „We hebben een grote ontslagronde achter de rug, met deze toestellen willen we onze concurrenten het hoofd bieden.”

De Lumia 800 en 710 zijn vanaf november in Nederland verkrijgbaar.