diversen

Impakt Festival

The Right to Known is het thema van het Utrechtse Impakt Festival. Het zoekt de spanning op tussen het verlangen naar toegang tot informatie en de drang om informatie geheim te houden. Onderzoekers, politici, kunstenaars en journalisten lichten de dilemma’s van het informatietijdperk toe in symposia, filmvertoningen, concerten en exposities.

2 t/m 6 nov. www.impakt.nl

Eyecatcher

In haar lezing Eyecatcher vertelt beelden kunstenaar Marijke van Warmerdam bij haar expositie in Museum Boijmans van Beuningen zondag 30 oktober om 14u over haar werk. Aansluitend is er een vraaggesprek waarin gastconservator Jan Debbaut Marijke van Warmerdam interviewt.

www.boijmans.nl

Dickens

Prof.mr. Jan Lokin vertelt in zijn laatste lezing over Dickens op 1 november 20u over Engeland, Amerika en Kerstmis. Ontdek de bijzondere wereld van Dickens, waar tijdloze personages rondlopen in een prachtig beschreven historische setting in het Academiegebouw, Utrecht.

www.sg.uu.nl

Avond van de Polemiek

Op 2 november, de sterfdag van Theo van Gogh, presenteert Theodor Holman in De Balie, Amsterdam ‘De Avond van de Polemiek’. Elf genomineerden, Thomas von der Dunk, Bert Brussen, Martin Bosma, Ties Prakken, Karin Spaink, Thierry Baudet, Hafid Bouazza, Annemarie Oster, Meindert Fennema, Kees Tamboer en Ad Fransen lezen een schotschrift voor en de winnaar krijgt een troffee: Het Scalpel. Hans Teeuwen is entr’acte. www.debalie.nl

Naturalis Late Night Show

De eerste Naturalis Late Night Show in het Leidse museum op 28 oktober vanaf 19u30 heeft als thema ‘Overleven’. Met kunst en kennis, strips en interviews, filosofie en apocalyps. Filosoof Bas Haring, bioloog Koos Biesmeijer en Herman van Bekkem van Greenpeace filosoferen over overleven, Spitsbergen en een nieuwe ijstijd. Kunstenaar Peter Zwaan knutselt met de natuur en Ype & Willem, van de klikstrip op www.nrcnext.

nl spelen in op een fotostrip.

www.naturalis.nl.

Vasalis

In de serie ‘Kom Kennismaken Met..’ op 29 oktober 17u vertelt hoogleraar Maaike Meijer over haar veelgeprezen biografie van dichteres/psychiater Vasalis (Margarethe Droogleever Fortuyn) in literair café van het Academisch Genootschap, Eindhoven.

www.Academisch Genootschap

Arabische Lente

Het niet ingrijpen in Syrië en de NAVO-operatie tegen Libië laten zien hoe verschillend de rol van het Westen is bij de Arabische Lente. De Syrische activist Mouaz Al-Khatib vertelt hoe men in Syrië aankijkt tegen die rol. Hij spreekt met Syrië-correspondent Maarten Zeegers en Midden-Oostenkenner Paul Aarts in Lux, Nijmegen op 2 nov om 20u. www.ru.nl