Den Haag vindt het te vroeg voor enthousiasme

Opluchting heerst in politiek Den Haag over de resultaten van de Eurotop. Maar voor enthousiasme is het voor veel politici nog te vroeg. Eerst maar even de uitwerking op 7 november afwachten, wanneer de ministers van Financiën bijeenkomen. „De euroleiders hebben in elk geval een bazooka in huis, nu nog kijken of ze er mee kunnen schieten”, zegt Tweede Kamerlid Wouter Koolmees. Eerder had de Britse premier Cameron om dergelijk geschut gevraagd.

Ronald Plasterk, die met zijn PvdA een sleutelpositie in de Kamer bekleedt, wil inhoudelijk pas op dinsdag reageren, als hij met zijn fractie tot een standpunt is gekomen. Tot die tijd geen oordeel van zijn kant. Maar is het geen goed nieuws dat er in elk geval tot een reddingspakket is besloten? „Dat hangt echt van de uitwerking af, voordat je dat kan zeggen.”

Uitgesproken negatief is de reactie van gedoogpartner PVV. „De premier heeft gelijk: ‘er is een hele grote stap gezet’. Alleen wel in de verkeerde richting”, stelt partijleider Geert Wilders in een reactie. Volgens hem wordt „slecht en corrupt gedrag van Griekenland opnieuw door Brussel beloond.”

Koolmees is tevreden dat er op de vier terreinen (noodfonds, aanpak zwakke landen, herkapitalisatie banken en speciale eurocommissaris) maatregelen worden genomen die zijn partij (en Rutte ook) vooraf hadden genoemd. „Maar de duivel zit natuurlijk in het detail. Kijk bijvoorbeeld naar de speciale eurocommissaris die toezicht moeten houden op naleving van de begrotingsregel. Die functie wordt de komende maanden verder opgetuigd door de voorzitter van de Europese Commissie [Barosso], maar het is de vraag of dat echt een agent met munitie wordt.” De bedoeling is dat de Finse Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) extra bevoegdheden gaat krijgen.

Koolmees kon gisteravond al een beetje opgelucht adem halen toen tot de herkapitalisatie van de banken werd besloten. Met het extra kapitaal kunnen banken eventuele schokken door de Griekse schuldsanering beter opvangen. „Door die verplichte herkapitalisatie valt veel onzekerheid weg. Want stel dat Franse banken door de Griekse schulden in problemen komen, dan zou Nederland daardoor ook geraakt worden.”

Mark Harbers (VVD) noemt het „heel knap” dat er een akkoord is gekomen. „Toen ik gisteravond ging slapen, durfde ik hierop niet te hopen. En helemaal goed is het dat er een paar specifieke punten zijn overeengekomen die echt vanuit Nederland komen.” Naast de eurocommissaris noemt Harbers de „forse” afschrijving op de Griekse schulden. Maar Nederland had toch ingezet op een grotere haircut? „Het is moeilijk om hiervan een inschatting te maken, maar je moet niet uitsluiten dat een aantal banken hier toch mee in problemen komt. Het is veel meer dan je een paar maanden geleden mocht verwachten.”

Voor Ewout Irrgang (SP) is die afschrijving van de schuld juist teleurstellend. „Misschien was 80 procent wel nodig. Want door de halvering komt in 2020 de schuld van Griekenland op 120 procent uit. Dat was het ook toen de problemen begonnen.” Er is weliswaar een akkoord, zegt Irrgang, maar „dat is nog geen oplossing. Merkel en Sarkozy zeiden begin deze maand dat ze de eurocrisis zouden oplossen. We modderen nu gewoon verder.”

Erik van der Walle