De oude bastions van cultuur eroderen

Nanne de Ru krijgt morgen de Rotterdam Maaskantprijs, voor jonge architecten.

Boek

De barbaren

Aangespoord door een bespreking in NRC ben ik dit boek van Alessandro Baricco gaan lezen, waarin de auteur de culturele transformaties van dit tijdperk probeert te doorgronden. De oude bastions van cultuur – boeken, kranten, maar ook architectuur - zijn aan erosie onderhevig. De wereld versnelt, er is steeds meer hype en vervlakking, aangesloten zijn op een netwerk is belangrijker dan diepgang. Wikipedia vs de encyclopedie. Het is een boek dat je anders naar de wereld en naar je eigen rol als ontwerper doet kijken.

Ontwerp

Revolving chandelier

Bertjan Pot vind ik een van de beste ontwerpers van Nederland. Hij begint vaak met een idee over het materiaal en kijkt wat voor product daar uit kan komen. Ik heb thuis zijn Revolving chandelier, een kroonluchter waarbij de warmte van de halogeenlampen de zilveren kunststoffen schoepen van de lamp doet ronddraaien. Simpel, magisch. Hangt nu op de tentoonstelling Nieuwe energie in Design en Kunst in het Boijmans.

Tentoonstelling

De kracht van het heden

Deze tentoonstelling in de Paviljoens in Almere laat zien wat de subsidies van de afgelopen vijf jaar van het Fonds Beeldende Kunst Vormgeving en Bouwkunst mogelijk hebben gemaakt. Het is een indrukwekkende lijst van interessante mensen, zowel sterren onder wie Rineke Dijkstra en MVRDV als nieuwe talenten zoals de architect Anne Holtrop. Dat egalitaire vind ik goed aan het Hollandse systeem. In plaats van de sfeer van ‘weggegooid geld’ die nu om cultuursubsidies heen hangt zie je juist wat we met elkaar hebben bereikt: een in de wereld unieke ecologie van kunstenaars, ontwerpers en architecten die elkaar over en weer inspireren.

    • Tracy Metz