'De Duitsers hebben hun zin gekregen'

Ook in Frankrijk is het nu duidelijk waarom de tandem die Europa moet trekken Merkozy heet, en niet ‘Sarkokel’. Niet alleen omdat dit beter bekt, maar omdat het overduidelijk de Duitse bondskanselier is die aan het roer staat. „Duitsland heeft gewonnen”, zei Laurent Joffrin, directeur van het weekblad Le Nouvel Observateur vanochtend op de radio. Hij bedoelde het niet als verwijt, en zelfs niet eens als een Franse nederlaag. „Het is gewoon de logica zelve dat de sterkste economie van Europa zijn stempel drukt op een akkoord om de euro te redden.”

Met die analyse zijn de leden van de rechtse meerderheid het uiteraard niet helemaal eens. Zij prijzen unisono het harde werk van president Sarkozy, die de „mouwen heeft opgestroopt” (minister voor Sociale Cohesie Roselyne Bachelot), „het shirt heeft natgemaakt” (minister van Arbeid Xavier Bertrand) en de AAA-status van het land bij kredietbeoordelaar Moody’s heeft veilig gesteld (minister voor Hoger Onderwijs en Onderzoek Laurent Wauquiez).

De inhoudelijke verdediging van de nachtelijke overeenkomst laten de UMP-leden over aan president Sarkozy, die vanavond 75 minuten live wordt geïnterviewd op de Franse televisie over de eurocrisis. Wel zei minister van Financiën François Baroin al dat de nieuwe overeenkomst de Franse belastingbetaler geen cent zal kosten, ook al wordt het noodfonds opgewaardeerd naar duizend miljard euro.

Voorzitter Laurence Parisot van de werkgeversorganisatie Medef reageert in de eerste plaats „opgelucht” op deze „gigantische stap”. Maar ze benadrukt dat de zorgen niet voorbij zijn, en dat de schuldencrisis ook drukt op de reële economie. Gisteren raakte bekend dat de Franse werkloosheid in september met 0,9 procent is gestegen, op jaarbasis is de werkloosheid zelfs met drie procent toegenomen tot bijna tien procent.

Parisot dringt aan op extra maatregelen om de concurrentiepositie van Franse ondernemingen én de koopkracht van de Fransen te verstevigen. Net gisteren kondigden leden van de meerderheid aan dat er mogelijk een verhoging komt van de BTW. Parisot is daar niet tegen, zolang het gepaard gaat met een verlaging van de kosten op arbeid, zowel voor werkgevers als werknemers.

De oppositie is minder te spreken over het akkoord. Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit van de Franse groenen noemt het een „kleine stap” en dringt aan op „echte Europese integratie”. Voormalig economieminister Michel Sapin (PS) maakt zich zorgen over de deal die met China is gesloten. „Het kan niet anders of daar staan grote beloftes tegenover, waar we niets over weten. De Chinezen doen dit niet voor de mooie ogen van Sarkozy.”

De drie Franse banken (BNP Paribas, Société Génerale en BPCE) die samen voor ruim negen miljard euro moeten herkapitaliseren, zullen dit doen met eigen middelen, zonder een beroep te doen op de overheid, hebben ze vanochtend afzonderlijk laten weten. Die verklaringen zijn een kennelijke poging verder financiële onrust te voorkomen. De Franse banksector wil uitstralen dat de situatie minder dramatisch is dan de afgelopen weken wel is gesuggereerd.

Dirk Vandenberghe

    • Dirk Vandenberghe