Cruijff frustreerde benoeming Van Basten

In de Raad van Commissarissen van voetbalclub Ajax is een breuk ontstaan tussen Johan Cruijff en de overige vier commissarissen over de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur. Dat blijkt uit een brief van de vier commissarissen aan Cruijff die gisteren werd gepubliceerd door NOS-programma Nieuwsuur.

In de brief, gedateerd op 16 oktober, verwijten commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer collega Cruijff dat hij de benoeming van Van Basten frustreert door aanvullende eisen te stellen, bijvoorbeeld door Van Basten een ‘adviesraad’ op te dringen. De commissarissen vinden dat ongewenst en vragen Cruijff in de brief zich binnen drie dagen achter Van Bastens kandidatuur te scharen. Cruijff liet dat ultimatum verlopen, waarop Van Basten zich zou hebben teruggetrokken. Wegens te veel „mitsen en maren”, zei hij eerder.

De commissarissen missen „de inbreng, aanwezigheid, reputatie en uitstraling” van Cruijff „op belangrijke momenten”, schrijven ze ook. Als voorbeeld noemen ze de afscheidswedstrijd in Amsterdam van doelman Edwin van der Sar, waar Cruijff ontbrak. En ze leveren kritiek op het machtsvacuüm dat is ontstaan bij Ajax sinds Cruijff vorig jaar een revolte ontketende. Er is nog steeds geen nieuwe directie benoemd. „Of het nu gaat om [trainingscomplex] De Toekomst of de Arena, te veel mensen gaan hun boekje te buiten.” Ook lijken bij Ajax „relaties voor kwaliteit te gaan”, schrijven de vier.

Maandag werd op een vergadering van de ledenraad van Ajax een commissie ingesteld die de verhoudingen tussen Cruijff en de vier andere commissarissen moet herstellen. Deze commissie kreeg gisteren documentatie overhandigd over de actuele situatie bij Ajax. Onderdeel daarvan was ook de brief aan Cruijff. Vandaag zou de verzoeningscommissie een gesprek hebben met Cruijff.

‘De Verlosser’ haakt af als het erop aankomt’: pagina 34-35