'Cruijff botst met Ajax over Van Basten'

Er is een breuk ontstaan tussen Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen na het afketsen van de benoeming van Van Basten als technisch directeur.

Het afketsen van de benoeming van Marco van Basten bij Ajax als technisch directeur heeft geleid tot een breuk tussen Johan Cruijff en de overige vier leden van de Raad van Commissarissen. Dat meldde de NOS gisteravond laat.

In een brief, gedateerd 16 oktober, waar de NOS beschikking over heeft, verwijt het viertal Cruijff de benoeming van Van Basten te hebben gefrustreerd door een aantal aanvullende eisen te stellen.

Daardoor zou de benoeming, die volgens de vier op 1 oktober al rond had kunnen zijn, onnodig te zijn uitgesteld, zo meldde de NOS gisteren. Het kwartet vroeg Cruijff in de brief zich alsnog, binnen drie dagen, achter de kandidatuur van Marco van Basten te scharen.

„Wij vragen jou per omgaande expliciet en onvoorwaardelijk in te stemmen met het voornemen om Marco op zeer korte termijn te benoemen. (...) Het zou onacceptabel zijn als verandering van de spelregels aan het einde van de wedstrijd zou leiden tot het missen van Marco.”

Cruijff liet dat ‘ultimatum’ verlopen, zo meldt de NOS.

Van Basten hield een dag later, op 19 oktober, de eer aan zichzelf. Wegens „te veel mitsen en maren” zag hij van de functie af.

Cruijff drong onder meer aan op vorming van een adviesraad, waarbij de namen van onder anderen Guus Hiddink, Tscheu la Ling en Jaap de Groot werden genoemd. De RvC-leden (Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) vinden dat zo’n adviesraad, gezien de reeds aanwezige kennis, overbodig is.

Afgelopen maandag werd er een commissie in het leven geroepen tijdens een emotionele vergadering van de ledenraad van Ajax om de verhouding tussen Johan Cruijff en de vier overige commissarissen te herstellen. Gisteravond was het onduidelijk of Cruijff of een van de overige vier leden van de Raad van Commissarissen opstapt. (NRC)