China zal eisen stellen voor z'n steun aan de euro

De Franse president Sarkozy zou deze week eigenlijk naar Peking reizen, voor vooroverleg over de G20-top volgende maand. Door de extra top over de euro gisteren kon de reis niet doorgaan. Wie morgen wel op bezoek komt in Peking is Klaus Regling, baas van het euro-noodfonds EFSF. Hij zal proberen Chinese leiders te interesseren voor steun aan het fonds, dat op de top werd versterkt. Sarkozy zou vandaag telefonisch overleggen met de Chinese president Hu Jintao – naar verwachting ook over het EFSF.

Europa leunt voor de redding van de euro op China. Het hoopt dat de Chinezen zullen investeren in de SPIV’s (speciale investeringsvehikels) die gisteren aan het EFSF werden toegevoegd.

Maar China heeft hierover niets toegezegd. Deelname aan het EFSF nieuwe stijl, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt, is potentieel riskant. Het is niet bekend of Chinese staatsfondsen tot nu toe risicovolle Zuid-Europese staatsobligaties hebben gekocht, maar betrokkenen gaan ervan uit dat dit niet op grote schaal is gebeurd. De aankoop van infrastructuur geldt voor China als gunstiger belegging in Zuid-Europa. Overname van een deel van de haven van Piraeus in Griekenland leverde China directe toegang op tot de Europese markt.

Naar verwachting zal China bovendien voorwaarden stellen aan EFSF-steun. Peking dringt aan op erkenning door de EU van China’s status als markteconomie. Zo zou het voor de EU moeilijker worden om de eigen markt af te schermen.