Chemieconcern DSM verkoopt onderdeel en schrapt 200 banen

DSM verkoopt zijn meerderheidsbelang in TCG, een bedrijf dat verpakkingen maakt voor de farmaceutische industrie. Dat heeft het Limburgse chemieconcern vanochtend in een persbericht laten weten. Het verpakkingenbedrijf wordt verkocht aan het bedrijf MocoLabs, maar DSM houdt een minderheidsbelang. Welk bedrag er met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Eerder deze week maakte DSM bekend dat het tweehonderd banen gaat schrappen bij de afdeling Resins, die harsen maakt voor de verfindustrie. In Nederland zullen 130 banen verdwijnen. Wereldwijd werken er tweeduizend mensen bij DSM Resins, waarvan ongeveer zeshonderd in Nederland. Het concern wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

Via natuurlijk verloop en het niet opvullen van vacatures worden tachtig banen in Nederland geschrapt. Voor de overige vijftig werknemers die hun baan verliezen wordt tot 2013 een oplossing gezocht via het sociale plan. Lukt dat niet, dan volgt mogelijk ontslag.

Volgens bestuurslid van FNV Bondgenoten Henk van Rees zijn de vakbonden het nog niet eens met het chemieconcern over een sociaal plan. In de lopende cao die is afgesloten met het chemieconcern staat dat er geen arbeidsplaatsen mogen worden geschrapt.

Maar Van Rees geeft toe dat het onvermijdelijk is dat er banen gaan verdwijnen. „Resins is afhankelijk van de verfindustrie, die weer afhankelijk is van de bouwsector. En daar gaat het slecht mee.”

Bij DSM werken wereldwijd in totaal 22.000 mensen. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een flink hogere nettowinst van 392 miljoen euro, tegen 149 miljoen euro een jaar daarvoor.

Europese chemiebedrijven zijn bezig met het aanpassen van de productportfolio, door zich te specialiseren in chemische producten. DSM heeft bovendien de ambitie om 5 tot 7 procent per jaar te groeien. Overnames wil het bedrijf daarbij niet uitsluiten.