Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

CDA steunt besluit Leers uitzetting Mauro - ‘partij passeert ledencongres’

Mauro Manuel aan tafel bij Pauw & Witteman.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer staat achter het besluit van minister voor Asiel en Immigratie Gerd Leers over de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro Manuel.

Gisteren maakte Leers bekend dat de achttienjarige jongen het land uit moet. Het CDA is van mening dat Mauro een studievisum moet aanvragen. Vanavond wil de partij daartoe een motie indienen. Dat bleek vanmiddag tijdens een bijeenkomst van het CDA over het lot van de asielzoeker, meldt persbureau Novum.

De oppositie had liever gezien dat een beslissing over het lot van Mauro na het CDA-congres op 29 oktober genomen zou worden, twittert politiek verslaggever van NRC Handelsblad Erik van der Walle.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Ook Kamervoorzitter v beek (vvd) wil eigenlijk geen stemming, maar laat meerderheid (inclusief vvd en pvv) beslissen. Dus wordt het vanavond
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Spektakel in Kamer: cda wil motie over mauro vanavond in stemming brengen. Oppositie wil het juist over cda-congres tillen!

Door vanavond de stemming te houden over Mauro passeert het CDA het congres, zegt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor de D66.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Het nieuwe #CDA is opgestaan. Ze willen vanavond over kwestie #Mauro stemmen. Om zo het eigen partijcongres te passeren. Met steun VVD & CDA

De oppositie wil de stemming over het lot van Mauro over het weekend tillen, omdat op het ledencongres van zaterdag een resolutie ingediend gaat worden die vraagt om een andere behandeling van minderjarige asielzoekers, zegt politiek verslaggever Derk Stokmans van NRC Handelsblad.

“De oppositie wil het CDA in verlegenheid brengen. Op het congres kunnen de leden via moties het CDA dwingen een bepaalde koers te volgen. De Kamerleden houden liever hun handen vrij om te kunnen reageren op politieke ontwikkelingen”

Zeker twee Kamerleden - de voormalige dissidenten binnen het CDA omtrent de gedoogconstructie met de PVV - Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, maakten bezwaar tegen de uitzetting van Mauro voorafgaand aan het partijoverleg. Volgens CDA-er Raymond Knops mogen er voor Mauro geen uitzonderingen worden gemaakt. Knops: “de regels moeten voor iedereen gelden.”

Als Mauro een studievisum aanvraagt, moet hij daarvoor eerst terug naar Angola. Knops benadrukt dat de aanvraag van de achttienjarige wel met spoed moet worden behandeld.

Vanochtend schreef Stokmans in nrcnext al dat Mauro de partij splijt, omdat een harde lijn in het migratiebeleid wordt gezien als een zwaai richting de PVV. Het CDA moet een keus maken, aldus Stokmans:

“Zoeken ze nog naar een uitweg voor Manuel, en daarmee voor zichzelf? Of leggen ze zich neer bij de conclusie van Leers dat na een zoektocht “in alle hoeken en gaten” er voor Manuel geen leven in Nederland meer mogelijk is? Dan staat het CDA weer te boek als overgeleverd aan het harde migratiebeleid van gedoogpartner PVV. Zelfs als dat hier niet ter zake doet: de regels die om uitzetting van Manuel vragen, bestaan al jaren.”

Bekijk hier vanaf 16.00 uur het Kamerdebat over Mauro.