Bridgemannen in finale tegen de VS

Het Nederlands open bridgeteam heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap voor landenploegen. In een spannende halve finale van de Bermuda Bowl versloegen de drie paren (Brink-Drijver, Muller-De Wijs en Van Prooijen-Verhees) het favoriete Italië: 199,3 tegen 170 wedstrijdpunten.

Nederland speelt vrijdag en zaterdag in de finale tegen het tweede team van de Verenigde Staten, dat gisteren het eerste team van de VS met 217-157 aan de kant schoof. Saillant detail is dat Daniel Zagorin, sponsor van Team USA 2, de Nederlanders Brink en Drijver volgend seizoen heeft ingehuurd voor de grote Amerikaanse bridgetoernooien.

Gisteren hielden Nederland en Italië elkaar tachtig spellen in evenwicht. Op de laatste zestien spellen legden Sjoert Brink en Bas Drijver speelden Louk Verhees en Ricco van Prooijen een foutloze partij. Twee gemiste kleinslems kostten de Italianen de partij. Nederland bood en maakte de slems wel.

Eric Laurant, hoofd van het WK-organisatiecomité en non-playingcaptain van het Nederlandse open team, was na afloop van de halve eindstrijd een gelukkig mens. „Nu wij zo ver zijn gekomen, gaan we voor goud. Ik ben blij voor de jongens. Hun marktwaarde stijgt aanzienlijk. De stap naar volledig professionalisme is door deze overwinning weer een stuk kleiner geworden.”

Komende zaterdagmiddag, wanneer de laatste van de in totaal 128 spellen zijn gespeeld, is bekend wie titelhouder Nickell (een andere Amerikaanse formatie) mag opvolgen als wereldkampioen.

Het Nederlands vrouwenteam is gisteren in de halve finale van de Venice Cup uitgeschakeld door Frankrijk. De Franse bridgevrouwen spelen nu in de finale tegen het op dit WK-niveau debuterende Indonesië. De Nederlandse vrouwen spelen tegen Engeland in de strijd om een bronzen medaille.

    • Jan van Cleeff