Boeing profiteert van defensieorders in Azië

Luchtvaartconcern Boeing heeft een sterk derde kwartaal achter de rug door stijgende defensie-uitgaven in Azië. In de afgelopen maanden steeg de omzet van het bedrijf uit Seattle met 4 procent, tot 12,6 miljard euro. De operationele winst steeg met 24 procent tot 1,2 miljard euro. Bestuursvoorzitter Jim McNerney sprak in een toelichting van een „uitstekend kwartaal.”

Boeings goede kwartaalcijfers zijn vooral te danken aan de defensiepoot van het concern. In de afgelopen drie maanden steeg de winst van Boeing Military Aircraft met 27 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In totaal bedroeg de winst van de defensiepoot 20 procent meer dan een jaar geleden. Boeing bouwt de Apache en Chinook helikopters en vliegtuigen als de F18-E Superhornet en de C-17. Toename van defensieorders uit het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië hebben geholpen om teruglopende resultaten in de civiele tak van Boeing op te vangen, zo liet Boeing-topman McNerney gisteren weten.

Deze week maakte de Boeing 787-Dreamliner, na jaren vertraging, zijn eerste commerciële vlucht voor All Nippon Airlines. Er zijnt veel bestellingen van Dreamliners binnen gekregen, maar Boeing heeft nog problemen om te leveren. Dit jaar zullen er tussen de 15 en 20 Boeings 787 worden gebouwd, tien toestellen minder dan oorspronkelijk was gepland.

De komende maanden wil het bedrijf uit Seattle die achterstand inhalen. Dit kwartaal steeg het aantal afgeleverde vliegtuigen al licht, met 2 procent. De omzet van de burgerluchtvaarttak nam daardoor met 9 procent toe, tot 0,8 miljard euro.