Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bijna geen enkele CDA’er wil Verhagen als partijleider

Maxime Verhagen (1956) Minister van Buitenlandse Zaken. Politicus.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 11 september 2007
Maxime Verhagen (1956) Minister van Buitenlandse Zaken. Politicus.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 11 september 2007 Een schamele drie procent van de CDA'ers wil Verhagen als partijleider. Even zoveel leden kozen voor Wim van de Donk, de commissaris van de koningin in Noord-Brabant. Foto NRC / Vincent Mentzel

Slechts 5 procent van de CDA-politici vindt dat het “goed” gaat met de partij en maar 3 procent wil dat Maxime Verhagen de nieuwe partijleider wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau OverheidInNederland.nl onder gemeenteraadsleden, burgemeesters, gedeputeerden en Kamerleden voor het CDA. In totaal 2.090 van hen werden benaderd, bijna 750 reageerden en zij leveren een statistisch betrouwbaar beeld.

Voor het eerst is in cijfers zichtbaar dat ook de harde kern van de partij – naast de weggelopen kiezers en gefrustreerde CDA-leden – zeer ontevreden is over het gebrek aan een duidelijke leider en een heldere koers van de regeringspartij. Deze groep was vorig jaar bovengemiddeld enthousiast voor samenwerking met de PVV maar komt daar nu ten dele op terug.

Het functioneren van de Tweede Kamerfractie wordt als onvoldoende beoordeeld; van de CDA-politici is 39 procent “tevreden”. Vooral het ontbreken van een duidelijk profiel breekt de fractie op. De worsteling is te zien in de zaak-Mauro. De CDA-fractie wil dat Mauro mag blijven, maar CDA-minister Leers (Asiel) zegt geen mogelijkheden te zien. Vanmiddag zou de Kamer over Mauro spreken.

CDA-voorzitter Peetoom “erkent de zorg” van haar leden.

“De cijfers onderstrepen de noodzaak tot de partijvernieuwing die in gang is gezet.”

Zaterdag is er een partijcongres.

Enkele uitkomsten van het onderzoek

  • Driekwart van de politiek actieve CDA’ers vindt De Jager de beste minister. Hij is als minister van Financiën verreweg de populairste van het zogeheten CDA-smaldeel in het kabinet.
  • Slechts 39 procent is tevreden over de huidige Kamerfractie.
  • Als de CDA’ers “toen hadden geweten wat ze nu weten” over dit kabinet, had 64 procent voor samenwerking met de PVV gestemd. Vorig jaar was dit nog 74 procent.
  • Vraag nu aan de CDA’ers die de partij elke dag weer vertegenwoordigen wat ze te horen krijgen op verjaardagsfeestjes en 57 procent van hen “moet de partij verdedigen”.

Wat is het grootste misverstand dat Nederland over het CDA heeft?

De CDA’ers kregen één open vraag: “Wat is het grootste misverstand dat Nederland over het CDA heeft?” Hier een selectie antwoorden.

“Dat men daar sluw en sloom is.”

“Dat het CDA geen smoel kan tonen. Dat kunnen we wel maar doen we niet!”

“Meeste zaken zijn waar!”

“Dat het een grote religieuze bende van watjes is.”

“Op dit moment is het CDA zelf een misverstand!!!”

“Dat het CDA een partijleider nodig zou hebben waar alle leden als stemvee achteraan kunnen lopen.”

“Dat het een gefossiliseerde beweging is die niet met nieuwe inhoud en personen kan komen.”

“Dat de partij onafwendbaar ten onder gaat. Met de juiste leider en een consequent sociaal-conservatieve koers hebben we zo weer veertig zetels.”

“Dat we een gristelijk stel hielenlikkers van Geert Wilders zijn.”

“Dat is de hamvraag. Als je daar een antwoord op hebt is het lek boven water.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad meer over de uitkomsten van het onderzoek of in de digitale editie voor abonnees.