beeldende kunst

Boijmans Van Beuningen

Dit weekend worden er in Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam drie exposities geopend: Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte, een overzichtstentoonstelling op meer dan 1500 m2 met haar films, video’s, fotowerken en sculpturen (zie ook pagina 8 en 9). Nieuwe energie in design en kunst, innovatieve toekomstbeelden van kunstenaars en ontwerpers voor een duurzame samenleving. En Eversteijn, bokser & herenkapper, een project van Carel van Hees (1954), bekend als documentair fotograaf en filmmaker. Hij volgde eind jaren zeventig en begin jaren tachtig gefascineerd en intensief het zowel heroïsche als tragische leven van meervoudig Nederlands bokskampioen Cor Eversteijn (1949-1983). Met veel origineel beeldmateriaal, en een selectie van eigen foto’s, zet Carel van Hees de opkomst en het verval van het fenomeen Eversteijn neer.

Resp t/m 22 jan, 26 febr en 15 jan, Museumpark 18-20. www.boijmans.nl

Affordable Art Fair

Op de Affordable Art Fair (AAF) in de Amsterdamse Westergasfabriek kunnen ervaren verzamelaars, maar ook beginnende kunstkopers t/m zondag hun slag slaan voor werk met een maximale prijs van 5.000 euro. Nieuw is de ‘500 euro area’, waarin diverse galeries hun aanbod in de prijscategorie tot 500 euro bijeen hebben gebracht. Ook is er een verkoopexpositie met werken van nog onontdekte kunstenaars: de ‘Ongekend Talent Expositie’. En Artur van Balen maakt speciaal voor de AAF een ‘Kompost Monument’: een installatie waarmee hij de massaproductie, plasticverslaving en de vervuiling van de oceaan door niet afbreekbaar plastic aan de orde stelt. De installatie is opgebouwd uit grote vissen die gemaakt zijn van afbreekbaar plastic.

www.affordableartfair.nl

Cuypershuis

Zaterdag 29 oktober is de officiële opening van het Cuypershuis in Roermond en vanaf zondag is het ook voor publiek open. Pierre Cuypers (1827-1921), Roermonds’ beroemdste zoon, geldt als architect van de neogotiek en was Rijksbouwmeester. Hij ontwierp o.a. het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. De vaste presentatie toont Cuypers als ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist. Naast de vaste collectie zijn er losse exposities. De eerste is Oud papier? over de vondst van 350 sjablonen en ontwerpen uit Cuypers’ werkplaats.

www.cuypershuisroermond.nl

Rijksakademie Alumni

Galerie Ron Mandos heeft zes Alumni van de Rijksakademie uitgenodigd, die dankzij de intensieve begeleiding inmiddels tot de artistieke top behoren. Met films, performance, miniaturen en videopoëzie van Hans Op de Beeck, Jacco Olivier, Maurice van Tellingen, Arthur Kleinjan, Maurice Braspenning en Inti Hernandez.

29 okt t/m 3 dec, Prijsengracht 282. www.ronmandos.nl

Vincent Vulsma

De Amsterdamse kunstenaar Vincent Vulsma haalt in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam voorwerpen uit etnografische collecties, design en fotografie en brengt ze bij elkaar in montages. Daarbij beweegt hij zich opzettelijk heen en weer over de grenzen van wat als gebruiksartikel, kunst of etnografisch object wordt geclassificeerd. Hij onderzoekt wat er gebeurt als je cultuurobjecten in uiteenlopende sociale en historische contexten plaatst en richt daarmee de aandacht op de rol die kunstenaars en andere kunstspecialisten spelen in deze processen van waardetoekenning.

T/m 27 nov, Rozenstraat 59. www.smba.nl