Amy Winehouse dood door alcoholvergiftiging

Amy Winehouse is overleden aan een alcoholvergiftiging. De 27-jarige soulzangeres pleegde geen zelfmoord, maar nam wel veel drank tot zich. Haar dood is daarvan het noodlottige gevolg, zo is drie maanden na haar dood bekend gemaakt in het rapport van de lijkschouwer.

In haar appartement in Camden, Londen zijn destijds drie lege flessen wodka – twee grote en een kleine – gevonden. Winehouse bleek 416 milligram alcohol per 100 milliliter bloed in haar lichaam te hebben, aldus het rapport. Dat is ruim vijf keer zoveel als wettelijk toegestaan voor automobilisten.

Eerder onderzoek naar de dood van Winehouse, die 23 juli van dit jaar dood aangetroffen werd in haar bed, gaf geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. Er waren geen sporen van drugs in haar lichaam aangetroffen. Wel werd toen al verklaard dat er alcohol aanwezig was.

De familie van Winehouse liet weten „opgelucht te zijn de doodsoorzaak te kennen”. „We begrijpen dat er alcohol in haar systeem zat toen ze stierf, waarschijnlijk opgebouwd gedurende enkele dagen”, aldus de familie. „Het is een groot verdriet dat ze haar strijd tegen alcohol niet tijdig heeft kunnen winnen.”

Gedurende haar hele carrière kampte Winehouse met alcohol- en drugsproblemen. De zangeres was volgens haar arts drie dagen voor haar dood weer begonnen met drinken nadat ze drie weken zonder alcohol had geleefd. De haar aangeraden psychologische hulp wees ze af; ze was vastbesloten alles zelf te doen.

Vorige maand is de Amy Winehouse Foundation opgericht die hulp moet bieden aan jonge alcohol- en drugsverslaafden.