Amerikaanse economie in derde kwartaal 2,5 procent gegroeid

De Amerikaanse economie heeft in het derde kwartaal van dit jaar een groei van 2,5 procent geboekt. Vooral de toenemende consumptieve bestedingen en grotere bedrijfsinvesteringen hebben de economie bevorderd.

Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel die vandaag bekend zijn gemaakt. Het groeicijfer van 2,5 procent, iets lager dan het door analisten verwachte 2,7 procent, is het grootste sinds het derde kwartaal van vorig jaar en bijna twee keer zo hoog als dat van het tweede kwartaal van dit jaar. Toen groeide de economie van de Verenigde Staten met 1,3 procent. Het eerste kwartaal van 2011 kwam uit op 0,9 procent.

Hoewel de groei de angst voor een recessie enigszins wegneemt, is die niet groot genoeg om de torenhoge werkloosheid in de Verenigde Staten, nabij de 9 procent, aan te pakken. Analisten zien in het laatste kwartaal van 2011 eenzelfde groeicijfer tegemoet.

Onder invloed van de groeiende economie openden de beurzen in New York vandaag met flinke winsten. Ook het akkoord dat Europese leiders over de aanpak van de schuldencrisis hebben bereikt, speelden daarbij een rol.