Af, dat befje

Moeten rechtszaken voortaan op een speciaal themakanaal verschijnen? Een commissie die de zaak tegen Geert Wilders evalueerde, vindt van wel. „De commissie acht het niet wijs de luiken weer te sluiten in een tijd waarin in toenemende mate gevraagd wordt om openheid.”

Openheid is het nieuwe dogma. We moeten allemaal buiten de box denken, uit onze comfortzone stappen, de luiken opengooien.

Maar welk probleem lost het op? Tv-registraties vergroten het vertrouwen in de rechtspraak, denkt de commissie. Zou het? Wat je te zien krijgt is dat zo’n rechter doorgaans een ambtelijk type is, lichtelijk cynisch geraakt door alle ellende die hij krijgt voorgeschoteld. Wat je ziet is een eindeloze litanie van juristentaal. De enige toegevoegde waarde van zo’n kanaal zou de bestrijding van slapeloosheid zijn. Zelfs het Wildersproces was meer dan 90 procent van de tijd gortdroog.

Wantrouwen tegenover justitie is er niet omdat we de zaken niet live op tv zien, maar omdat er achteraf gerommeld blijkt te zijn. Ook de scherpste camera ziet het niet wanneer er ontlastend bewijs wordt achtergehouden.

In plaats van een probleem op te lossen, zorgt zo’n tv-kanaal alleen voor extra kosten en gedonder. Neem de privacy. Hoe bescherm je mensen die alleen maar verdachte zijn tegen het oordeel van de massa? Door vertraagd uit te zenden en alle namen weg te piepen. Tsja, en vergeet iemand op z’n fluitje te blazen, dan kan er zomaar een liquidatie uit volgen.

En wat kun je allemaal als internetknutselaar met die beelden? Ook veroordeeld door rechter Jansen? Hier een geinige videofuck waarin je Jansen kunt afrossen met je mouse pointer.

Elke rechter is ondermeer op zijn ambtsstoel beland doordat hij geen bijster geil podiumtijgertje is, maar andere kwaliteiten heeft ontwikkeld. Maar nu moet hij op ‘mediatraining’. Buiten de box. Uit de comfortzone. Luiken open. Uit, die toga. Af, dat befje. En maar dure traineeships volgen in een conferentiezaal met een klasje gesjeesde theaterscholieren.

Voor sommige beroepen heb je juist grijze muizen nodig, hoe hard de wereld ook vraagt om het tegendeel.

Christiaan Weijts