'Aantal spoedeisende hulpen moet gehalveerd'

Ziekenhuizen zijn tegen het advies. Zij beschouwen hun spoedeisende hulp als uithangbord.

De spoedeisende hulp van kleine ziekenhuizen is ondermaats. De overheid zou daarom meer dan de helft van alle afdelingen voor spoedeisende hulp moeten sluiten. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, op zorggebied het belangrijkste adviesorgaan van parlement en regering, minister Schippers van Volksgezondheid (VVD).

Er zijn nu nog 104 ziekenhuizen met een spoedeisende hulpafdeling. Als minister Schippers het ingrijpende advies overneemt, zal zij flinke dwang moeten uitoefenen. Ziekenhuizen beschouwen hun spoedeisende hulp als uithangbord van hun instelling. Het levert ze geld en klanten op voor de eigen poliklinieken.

Concentratie van spoedzorg is al langere tijd onderwerp van discussie. Het ligt zó gevoelig „dat er al jaren wordt geroepen dat er iets moet gebeuren, maar er verandert niets. Gedreven door eigenbelang houden zorgorganisaties veranderingen tegen’’, licht Rien Meijerink toe, voorzitter van de Raad voor de Volkgezondheid en Zorg (RVZ). „Omdat de patiënt de dupe is, moet de overheid ingrijpen.”

De RVZ staat een ingrijpende reorganisatie van de gezondheidszorg voor, met ‘zorgnetwerken’ van samenwerkende zorgprofessionals. Dicht bij burgers moeten laagdrempelige gezondheidscentra komen, die altijd open zijn. Daarin zitten dan bijvoorbeeld behalve de huisarts ook de fysiotherapeut en psycholoog.

Zorgverleners in het gezondheidscentrum moeten er over waken dat minder mensen naar het ziekenhuis gaan voor een behandeling. Alleen voor complexe ingrepen kunnen patiënten nog terecht bij het verderop gelegen gespecialiseerde ziekenhuis.

Het gezondheidscentrum moet ook dag en nacht spoedhulp bieden, aan mensen met niet- levensbedreigende klachten. Nu komen deze patiënten veelal naar de dure SEH van ziekenhuizen. Als het aan de Raad ligt, zijn patiënten die wel levensbedreigende aandoeningen hebben, straks aangewezen op de grote ziekenhuizen en de Universitair Medische Centra. De vermindering van het aantal spoedeisende hulpen met 40 kan 260 miljoen euro besparen, rekende een ambtelijke werkgroep in 2010 al eens uit. Deze reorganisatie zal de spoedhulp voor patiënten verbeteren, meent de RVZ. Het beroep op de ambulancedienst zal wel toenemen.