Brief van elfjarige: zo zouden we onze schulden gratis kunnen terugbetalen

“Mijn naam is Theodore Vasilopoulos. Ik ben elf en ik woon in Athene.” In de rest van de brief van dit jongetje legt hij uit hoe Griekenland de torenhoge schulden kan afbetalen: met zonne-energie. En warempel: er wordt daadwerkelijk over gesproken.

Zonnepanelen in Weinbourg, Frankrijk.
Zonnepanelen in Weinbourg, Frankrijk. Foto AFP / Frederick Florin

“Mijn naam is Theodore Vasilopoulos. Ik ben elf en ik woon in Athene.” In de rest van de brief van dit jongetje legt hij uit hoe Griekenland de torenhoge schulden kan afbetalen: met zonne-energie. En warempel: er wordt daadwerkelijk over gesproken.

Theodore stuurde zijn brief naar de Kathimerini, de in Athene gebaseerde krant waarvan de Engelse editie in Griekenland en Cyprus met de International Herald Tribune wordt meegeleverd. En hij klom in de pen omdat hij een plan heeft voor de Griekse schuldenproblematiek: de overheid kan een fabriek bouwen die energie uit zon, wind en water onttrekt en die dan omzet in elektriciteit. Vervolgens kan het land met die energie schulden afbetalen.

Hij somt vijf voordelen op:

1) We kunnen onze schuld gratis afbetalen. 2) We hoeven geen kolen en benzine van andere landen te kopen om energie te kunnen maken. 3) We krijgen zelf gratis energie. 4) Als de schuld afbetaald is, blijven we deze alternatieve energie leveren en maken we zelfs winst. 5) Als de landen ons werk waarderen, mogen we misschien in de euro blijven.

Dat de brief van Theodore er nu de aanzet voor is geweest, lijkt sterk, maar The Guardian schreef gisteren toevallig dat er daadwerkelijk gesprekken aan de gang zijn over het mogelijke terugbetalen van schulden in de vorm van zonne-energie.

Verschillende Duitse bedrijven zouden er wel oren naar hebben, maar echt aantrekkelijk wordt het idee pas als EU-landen zelf betrokken worden, zo luidde de eerste voorzichtige conclusie. Duitsland bijvoorbeeld, dat na de ramp in Fukushima kernenergie afzwoer.

Griekenland geniet 50 procent meer zonnestraling dan Duitsland, maar produceert slechts een fractie van wat onze oosterburen binnenhalen aan zonne-energie, zegt het Griekse minister van Energie. Naast Duitsland lopen ook Spanje en Italië voorop in Europa als het om energie uit warmte en licht gaat.

In september werd Project Helios gepresenteerd, een plan van de Grieken om in 2020 ongeveer tien keer zoveel zonne-energie te produceren als nu het geval is. In 2050 moet die hoeveelheid op zijn beurt weer vervijfvoudigd zijn. Naast zonne-energie moet het project ook banen opleveren: tussen de 30.000 en de 60.000.

Griekenland kampt sinds vorig jaar met een financiële crisis die alleen maar erger wordt. Het had al meerdere keren de helpende hand van Europese kredietverleners nodig om een faillissement af te wenden.