Zo vuil is het in Nederland nu ook weer niet

In het artikel ‘Nederland is vuil en het wordt nog vuiler’ (NRC Handelsblad, 15 oktober) wordt het beeld geschetst dat Nederland wat betreft de ontwikkeling van schone energie in Europa ver achterloopt. Dit beeld klopt niet. Diverse lidstaten hebben van nature een fors aandeel grootschalige waterkracht en biomassa uit bossen in hun energiemix. Deze duurzame opties worden sinds jaar en dag benut zonder subsidies. Het potentieel van deze opties is overal al uitgeput. Nederland heeft een dergelijk ‘cadeau’ helaas niet meegekregen van Moeder Natuur. Het moet alle duurzame energie tot stand brengen met gesubsidieerde energie uit zon, wind en moderne biomassa.

Zonder de natuurlijke duurzame energie staat Nederland (3,8 procent) samen met Denemarken (9 procent) en Duitsland (6 procent) in de Europese topdrie. De meeste lidstaten komen met hun subsidies niet verder dan 2 à 3 procent. Geen enkel land, ook Duitsland niet, zal de Europese doelen realiseren.

Als Nederland na het nucleaire ongeluk in Tsjernobyl niet was opgehouden met het bouwen van kerncentrales waren we, met 95 procent fossiele energie uit gas, olie en kolen, nu niet een van de meest ‘vieze’ energielanden in Europa. Gelukkig zal het kabinet-Rutte nieuwe kerncentrales toestaan. Elke moderne kerncentrale is goed voor circa 4 procent energie. Op het gebied van schone energie loopt Nederland in Europa dus voorop.

Dr.ir. André Wakker

Energiedeskundige, Purmerend

    • Dr.Ir. André Wakker