Voormalig bestuurder Goldman Sachs geeft zich over aan FBI

Rajat Gupta hielp zijn compagnon eerder in 2008 ook al aan voorkennis waarmee deze 1 miljoen dollar won. Foto AP / Alessandro Della Bella

Een voormalig bestuurder van Goldman Sachs heeft zich vandaag in een rechtbank in New York overgegeven aan de FBI. Rajat Gupta, ten tijde van de kredietcrisis bestuurder van de Amerikaanse investeringsbank, is hierop gearresteerd.

Gupta wordt in één adem genoemd met zijn reeds veroordeelde handlanger Raj Rajaratnam. Laatstgenoemde kreeg eerder deze maand elf jaar gevangenisstraf wegens handel met voorkennis. Ook Gupta zou regelmatig koersgevoelige informatie hebben gedeeld en daar met transacties van hebben geprofiteerd op de beurs.

Telefoontaps

In de rechtszaal bleek uit telefoontaps dat Gupta Rajaratnam op 23 oktober 2008 belde, direct na een bestuursvergadering. Daar was bekend geworden dat de bank voor het eerst sinds 1999 een kwartaalverlies zou noteren. Rajaratnam verkocht daarop de volgende ochtend al zijn aandelen on Goldman Sachs en bespaarde zo miljoenen dollars.

De beurscommissie SEC probeerde de voormalige bestuurder van Goldman Sachs eerder bestuursrechtelijk aan te pakken, maar Gupta stak daar met succes een stokje voor. Als er wat was, moesten ze hem maar strafrechtelijk aanpakken.

‘Een gebrekkig geval’

In de rechtbank op Manhattan werd de precieze aanklacht tegen Gupta nog niet duidelijk. Zijn verdediging noemt de zaak een “gebrekkig geval” en stelt voorop dat een groot deel berust op “onbetrouwbare bewijzen.” Samen met Raj Rajaratnam goochelde Gupta met hedgefondsen: speculatieve beleggingsfondsen die doorgaans grotendeels werken met geleend geld en beleggers torenhoge rendementen beloven.

    • Jules Seegers