Uitgelicht

Film

Fame (Kevin Tancharoen, 2009, VS). Overbodige remake van filmhit uit 1980 over de problemen van leerlingen van een Amerikaanse kleinkunstacademie, die tot een zeer populaire tv-serie aanleiding gaf. Met Kelsey Grammer.RTL5, 20.30-22.45u.

Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (George Lucas, 2005, VS). Derde deel van de tweede serie Star Wars-films moet de ruimtesaga rond de familie Skywalker afsluiten. Hier zien we hoe oerschurk Darth Vader ter wereld kwam. Net zo mooi als in 1977, toen het allemaal begon, maar anno 2005 baarden de ruimtecapriolen van de Jedi’s en de Sith niet zoveel opzien meer.RTL7, 20.30-23.15u.

Drumline (Charles Stone III, 2002, VS). Drama over de competitie tussen universitaire drumbands concentreert zich op het controversiële drumtalent Nick Cannon, die hiervoor vanuit Harlem naar Atlanta werd gelokt. Veel genuanceerder dan je van dit type film verwacht. Ook met Zoe Saldana.RTL5, 22.45-01.05u.

Star Wars / Star Wars: Episode IV – A New Hope (George Lucas, 1977, VS). Een der succesvolste Amerikaanse film aller tijden was de allereerste Stars Wars-film: een meesterlijk uitgevoerd ruimtesprookje, bedacht door George Lucas toen hij de rechten op Flash Gordon niet kon krijgen. Met Mark Hamill, Alec Guinness, Carrie Fisher, Harrison Ford.RTL7, 23.15-01.45u.

Informatief

Black Box Gehirn. Neuromarketing is een recente tak aan de boom der menswetenschappen. In deze discipline werken reclamemensen, psychologen, biologen, hersenonderzoekers en chemici samen om te ontdekken hoe het koopgedrag van de consument optimaal beïnvloed kan worden. Want zeventig procent van alle nieuwe producten in de supermarkt verdwijnt na enige tijd van de schappen omdat het overgrote deel van de klanten merktrouw is en altijd dezelfde producten koopt. In deze documentaire een overzicht van de stand van zaken in dit onderzoek. Onder meer zien we hoe de industrie de schedel licht van de consument door middel van MRI-scans die moeten verklappen waar en hoe onze hersens een koopbeslissing nemen en welke emoties daarbij een rol spelen. Arte, 18.15-19.00u.

Labyrint: Zwermdynamica. Over het onderzoek naar het collectieve gedrag van massa’s. Gesproken wordt met experts in verkeersstromen in Mekka en bij Lowlands. En met biologe Charlotte Hemelrijk van de Universiteit Groningen, die ontdekte hoe het mogelijk is dat in een zwerm spreeuwen geen botsingen voorkomen.Ned.2, 20.50-21.25u.

Frozen Planet: to the ends of the world. Eerste aflevering van nieuwe, zevendelige serie over de natuur rond de polen. Met orka’s die proberen om zeehonden van ijsschotsen te spoelen en wolven die op bizons jagen. Onder het ijs werden onder andere reusachtige zeespinnen en pissebedden zo groot als een taartschaal gefilmd.BBC 1, 22.00-23.00u.

Secret Pakistan: Double Cross. Eerste van tweedelige documentaire over de tweeslachtigheid van Pakistan in de bestrijding van Al-Qaeda. Het land wordt er door CIA-medewerkers en Westerse diplomaten van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van honderden coalitiesoldaten in Afghanistan. Het Pakistaanse militaire establishment weerspreekt die beschuldiging, maar in deze film wordt gesproken met commandanten van de Talibaan die vertellen hoe ze door Pakistan worden getraind en van wapens worden voorzien. In dit eerste deel wordt ingegaan op de eerste verontrustende inlichtingen over Pakistan, die al kort na 11 september opdoken. Die namen nog toe nadat Britse troepen in 2006 met hun operaties in Helmand waren begonnen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Profiel: Maria Goos. Portret van de scenarioschrijfster die na succesvolle televisieseries als Pleidooi en Oud Geld in Hilversum geen kwaliteitstelevisie meer mocht maken en sindsdien voornamelijk voor het theater schrijft. Dorothée Forma filmde onder meer het proeflezen van het scenario De Hulp – over een ontslagen bankier en zijn illegale huishoudelijke hulp – en ze volgt Goos naar een voorstelling over de moeder van acteur Nasrdin Dchar. Ned.2, 23.00-23.35u.

Radio

Cristina Deutekom. Rechtstreekse uitzending vanuit Theater Carré ter ere van de tachtigste verjaardag van de sopraan die triomfen vierde in alle grote operahuizen ter wereld. Edwin Rutten praat met operaregisseur Jan Bouws en sopraan Roberta Alexander over Deutekom en haar carrière. Met begeleiding van Holland Symfonia, onder leiding van Ramon Tebar, zingen vanavond onder anderen Charlotte Margiono, Ernst Daniël Smid, Marco Bakker, Henk Poort en Eva-Maria Westbroek aria’s van Mozart, Donizetti, Rossini, Verdi, Lehár en Strauss jr. Radio 4, 20.02-23.00u.