uitgelicht

Programme Name: Frozen Planet - TX: 26/10/2011 - Episode: Frozen Planet 1 The Ends of the Earth (No. 1) - Embargoed for publication until: 18/10/2011 - Picture Shows: Frozen taiga forest in magical light, Finland. The Taiga is the greatest forest on Earth, containing at least a third of all the world’s trees. The vast stretches of forest are restricted to one or two species of tree, usually conifer. Life is scarce in these forests as conifer needles are hard to digest. Some of the trees can be loaded with as much as three tonnes of snow. This is why conifers tend to be cone shaped with sloping sides to encourage the snow to slide off. - (C) Fredi Devas - Photographer: Fredi Devas
Programme Name: Frozen Planet - TX: 26/10/2011 - Episode: Frozen Planet 1 The Ends of the Earth (No. 1) - Embargoed for publication until: 18/10/2011 - Picture Shows: Frozen taiga forest in magical light, Finland. The Taiga is the greatest forest on Earth, containing at least a third of all the world’s trees. The vast stretches of forest are restricted to one or two species of tree, usually conifer. Life is scarce in these forests as conifer needles are hard to digest. Some of the trees can be loaded with as much as three tonnes of snow. This is why conifers tend to be cone shaped with sloping sides to encourage the snow to slide off. - (C) Fredi Devas - Photographer: Fredi Devas BBC NHU/Fredi Devas

Film

Fame (Kevin Tancharoen, 2009, VS). Overbodige remake van filmhit uit 1980 over de problemen van leerlingen van een Amerikaanse kleinkunstacademie, die destijds leidde tot een zeer populaire tv-serie. Met Kelsey Grammer.RTL5, 20.30-22.45u.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (George Lucas, 2005, VS). Derde deel van de tweede serie Star Wars-films moet de ruimtesaga rond de familie Skywalker afsluiten. Hier zien we hoe oerschurk Darth Vader ter wereld kwam. Net zo mooi als in 1977, toen het allemaal begon, maar anno 2005 baarden de ruimtecapriolen van de Jedi’s en de Sith niet zoveel opzien meer. RTL7, 20.30-23.15u.

Drumline (Charles Stone III, 2002, VS). Drama over de competitie tussen universitaire drumbands concentreert zich op het controversiële drumtalent Nick Cannon, die hiervoor vanuit Harlem naar Atlanta werd gelokt. Veel genuanceerder dan je van dit type film verwacht. Ook met Zoe Saldana.RTL5, 22.45-01.05u.

Star Wars / Star Wars: Episode IV - A New Hope (George Lucas, 1977, VS). Een der succesvolste Amerikaanse films aller tijden was de allereerste Stars Wars-film: een meesterlijk uitgevoerd ruimtesprookje, bedacht door George Lucas toen hij de rechten op Flash Gordon niet kon krijgen. Met Mark Hamill, Alec Guinness, Carrie Fisher, Harrison Ford.RTL7, 23.15-01.45u.

Informatief

Black Box Gehirn. Neuromarketing is een recente tak aan de boom der menswetenschappen. In deze discipline werken reclamemensen, psychologen, biologen, hersenonderzoekers en chemici samen om te ontdekken hoe het koopgedrag van de consument optimaal beïnvloed kan worden. Want 70 procent van alle nieuwe producten in de supermarkt verdwijnt na enige tijd uit de schappen omdat het overgrote deel van de klanten merktrouw is en altijd dezelfde producten koopt – hoeveel reclame ze ook over zich heen krijgen. In deze documentaire een overzicht van de stand van zaken in dit onderzoek. Onder meer zien we hoe de industrie de schedel licht van de consument door middel van MRI-scans. Die moeten verklappen waar en hoe onze hersens een koopbeslissing nemen en welke emoties daarbij een rol spelen. Arte, 18.15-19.00u.

Labyrint: Zwermdynamica. Over het onderzoek naar het collectieve gedrag van massa’s. Gesproken wordt met experts in verkeersstromen in Mekka en bij Lowlands. En met biologe Charlotte Hemelrijk van de Universiteit Groningen, die ontdekte hoe het mogelijk is dat in een zwerm spreeuwen geen botsingen voorkomen. Ned.3, 20.50-21.25u.

Frozen Planet: to the ends of the world. Eerste aflevering van nieuwe, zevendelige serie over de natuur rond de Polen. Met orka’s die proberen om zeehonden van ijsschotsen te spoelen en wolven die op bizons jagen. Onder het ijs werden onder andere reusachtige zeespinnen en pissebedden zo groot als een taartschaal gefilmd. BBC 1, 22.00-23.00u.

Secret Pakistan: Double Cross. Eerste van tweedelige documentaire over de tweeslachtigheid van Pakistan bij de bestrijding van Al-Qaeda. Pakistan wordt er door CIA-medewerkers en westerse diplomaten van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van honderden coalitiemilitairen in Afghanistan. Die beschuldiging wordt door het Pakistaanse militaire establishment ontkend, maar in deze film wordt gesproken met commandanten van de Taliban die vertellen hoe ze door Pakistan getraind en van wapens voorzien worden. In dit eerste deel wordt ingegaan op de verontrustende berichten van inlichtingendiensten over Pakistan na 11 september 2001 en nadat Britse troepen in 2006 met hun operaties in Helmand waren begonnen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Profiel: Maria Goos. Portret van de scenarioschrijfster die tegenwoordig voornamelijk voor het theater schrijft. Dorothée Forma filmde het schrijversleven van Goos. We zien onder meer het proeflezen van het scenario De Hulp – over een ontslagen bankier en zijn illegale huishoudelijke hulp – en volgen haar naar de lunchvoorstelling OUMI, over de moeder van acteur Nasrdin Dchar. Ned.2, 23.00-23.35u.

The Cove. Richard O’Barry trainde in de jaren 60 dolfijnen voor de tv-serie Flipper. Tegenwoordig is hij een verklaard tegenstander van het vangen van dolfijnen. In deze film vertrekt hij met een team activisten op geheime missie naar Japan. Het team dringt daar binnen in een lagune waar dolfijnen gevangen worden gehouden. Met verborgen camera’s filmden zij het bloedige lot van de beesten. Canvas, 23.40-01.10u.