Tot wel anderhalve meter hoog

Residents evacuate from their flooded town, north of Bangkok October 25, 2011. Thailand announced a five-day holiday on Tuesday to give people to the chance to escape floods closing in on Bangkok as authorities ordered the immediate evacuation of a housing estate on the outskirts of the city after a protection wall gave way. REUTERS/Bazuki Muhammad (THAILAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

Bangkok bereidt zich voor op de ergste overstromingen in vijftig jaar. In sommige districten stijgt het water dit weekend tot wel anderhalve meter hoogte, waarschuwde een Thaise regeringsvertegenwoordiger gisteren. Thailand kondigde een nationale vijfdaagse vakantie af om zijn inwoners de gelegenheid te geven te ontsnappen aan de vloed.

Zondag waarschuwde de regering al dat zeven nieuwe districten in Bangkok naar verwachting onder water komen te staan. In zes districten is het waterpeil nu al hoger dan 30 centimeter. Dit weekend opende de regering afwateringskanalen in de Thaise hoofdstad, waardoor het water in sommige districten tot wel twee meter steeg. Krokodillen en slangen werden aangetroffen in bewoonde gebieden, meldt persbureau Reuters.

Het waterpeil in de rivier Chao Phraya, die ook door Bangkok loopt, steeg deze zomer door aanhoudende regen tot ongekende hoogte. De overstromingen, die in juli begonnen in Noord-Thailand, hebben inmiddels aan ruim 366 mensen het leven gekost. Meer dan 700.000 mensen raakten gewond en nog eens 110.000 mensen verloren hun huis. Het Don Muang vliegveld, het op een na grootste vliegveld van Thailand, is gisteren gesloten. Het internationale Suvarnabhumi vliegveld blijft voorlopig open. De totale economische schade wordt nu al geraamd op 6 miljard euro.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad