Topbankier Goldman Sachs aangeklaagd om geheime tips

„Zeg, het gerucht gaat dat Goldman Sachs een grote bank gaat kopen”, zei hedgefondsmanager Raj Rajaratnam op 29 juli 2008 in een telefoongesprek vanuit zijn huis in Connecticut. „Het zou om Wachovia gaan. Heb jij dat ook gehoord”, was zijn vraag aan Rajat Gupta, toenmalig bestuurder van Goldman Sachs.

„Ja, we hebben het hier uitvoerig over gehad in de bijeenkomst met de raad van commissarissen”, beaamde de bankier van Goldman, om daar later aan toe te voegen dat verzekeraar AIG ook tot de overnamekandidaten behoorde.

De hedgefondsmanager Rajaratnam werd eerder deze maand veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens handel met voorkennis. Gupta, een vooraanstaande bankier, ontsprong tot nu toe de dans. De beurscommissie SEC probeerde de voormalige bestuurder van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wel bestuursrechtelijk aan te pakken, maar Gupta stak daar met succes een stokje voor. Als er wat was, moesten ze hem maar strafrechtelijk aanpakken. Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid vandaag gebeuren. De „niet-aangeklaagde handlanger” van Rajaratnam, zoals de officier van justitie hem eerder in de strafzaak tegen Raj noemde, wordt naar verwachting vandaag gearresteerd, mede op basis van de telefoontaps die de FBI maakte.

Gupta zou regelmatig koersgevoelige informatie met de oprichter van hedgefonds Galleon hebben gedeeld. Die zou daar met transacties van hebben geprofiteerd op de beurs. Het is onduidelijk in hoeverre Gupta daar zelf van profiteerde. Wel lijkt justitie een harde zaak te hebben als het gaat om overtreding van het tipverbod.

Gupta was naast bankier bij Goldman ook commissaris bij Procter & Gamble (Pampers, Dash, Ariel). Beide functies heeft hij inmiddels neergelegd.