Recherche vindt 130 kilo cocaïne in Brabants dorp

Met een straatwaarde van 13 miljoen euro.

Bij 25 acties in het zuiden van Nederland heeft de nationale recherche 130 kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro en acht vuurwapens in beslag genomen.

De drugs, met een straatwaarde van zo’n 10 miljoen euro, lagen verborgen in een loods achter een woning in Rucphen, Noord-Brabant. Hierbij werden een 28-jarige man en een 27-jarige vrouw aangehouden. De winst is weggesluisd en besteed aan dure auto’s, vermoedt het landelijk parket van het OM.

In de loop van het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zich ook bezighielden met wietproductie en -handel. Het onderzoek bracht een aantal wietkwekerijen aan het licht in onder meer Tilburg.

De zoekacties vonden gisteren en twee weken geleden plaats in het kader van een grootschalig onderzoek dat in 2009 begon naar de productie van synthetische drugs, wietteelt en het witwassen van geld.

Het grootste deel van het contante geld werd aangetroffen in een doos op de zolder van een woning in Breda. De vuurwapens, waaronder een kalasjnikov, zijn bij verschillende verdachten in beslag genomen. In Tilburg is gisteren een 42-jarige man aangehouden wegens illegaal wapenbezit.

De nationale recherche zette ongeveer 150 man in en werd geassisteerd door regiokorpsen in Zuid-Nederland en de Belgische opsporingsdiensten.

Het ministerie van Defensie leverde een ‘genieteam’, dat met speciale apparatuur en technieken verborgen ruimtes kan vinden en doorzoeken. (Novum)