Poetinweg ergert Unesco

Werelderfgoedorganisatie Unesco heeft vandaag gealarmeerd gereageerd op plannen van het Kremlin om volgende week bouwvergunningen te verstrekken voor een weg dwars door een natuurgebied op de Zuid-Kaukasus, die vooral bedoeld lijkt voor het gemak van premier en aanstaand president Poetin.

Volgens Unesco zal een weg de natuur onherstelbare schade toebrengen in het gebied, dat op de werelderfgoedlijst staat. De organisatie heeft de regering in Moskou om opheldering gevraagd.

Volgens het Kremlin moet de weg het dorpje Soloch-Aoel verbinden met een weerstation in het reservaat. Maar zo’n weerstation is er helemaal niet. Wel ligt aan het einde van de geplande weg een groot complex dat volgens lokale media de persoonlijke skihut van Poetin is – een fervent skiër. Nu is dat complex alleen toegankelijk via een, zeer oncomfortabele, grindweg.

Het Kremlin ontkent dat het complex een skihut is. Het zou gaan om een natuuronderzoekscentrum. Maar foto’s, gelekt in Russische media, roepen twijfels op. Want wat moeten natuuronderzoekers met een gigantische open haard en een zwembad?

Een Kremlin-functionaris hield vandaag vol. Er is wel degelijk sprake van een weerstation, al is dat nog in aanbouw. In 2013 moet het af zijn.