'Personeel in Syrische ziekenhuizen foltert'

Ziekenhuispersoneel zou Syrische veiligheidsdiensten hebben bijgestaan bij de foltering van gewonden.

Sommige Syrische ziekenhuizen zijn veranderd in „instrumenten van repressie” van de autoriteiten om de oppositie te vermorzelen. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens Amnesty heerst een „klimaat van angst” in een aantal staatsziekenhuizen, waar de veiligheidsdiensten actief jagen op gewonde betogers tegen het regime.

Het gaat om ziekenhuizen in Homs, Banias en Tel Kelakh, steden waar het verzet tegen het regime fel is. Ziekenhuispersoneel heeft in veel gevallen deelgenomen aan foltering van gewonde patiënten, „juist de mensen die ze zouden moeten verzorgen”. Tevens zouden artsen en verplegers die opposanten van het regime zouden heben verzorgd, zijn opgepakt en gefolterd. Amnesty noemt de situatie „diep alarmerend”.

De Syrische autoriteiten proberen met harde hand een einde te maken aan de opstand tegen president Assad, die half maart begon. Er is steeds meer gewapend verzet tegen de overheid door deserteurs die zich hergroeperen. De Verenigde Naties schatten dat sinds maart drieduizend mensen door geweld om het leven zijn gekomen. Vandaag brengt een Arabische delegatie, geleid door de premier van Qatar, een bezoek aan Damascus om te kijken of er een dialoog op gang kan worden gebracht. De Syrische Nationale Raad, waarin de oppositie tegen Assad is samengebald, heeft opgeroepen tot een nationale staking tijdens het bezoek. Syrië riep maandag zijn ambassadeur uit Washington terug nadat ambassadeur Robert Ford uit Damascus was vertrokken, wegens zorgen over diens veiligheid. Ford had de woede van de Syrische autoriteiten over zich afgeroepen door zijn steun voor de oppositie. Hij is sindsdien een aantal keren belaagd. (Reuters, AFP, AP)