Ophef binnen CDA om uitzetting Mauro

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier wil overleg met haar fractie over het standpunt van de partij over de uitzetting van de asielzoeker Mauro Manuel naar Angola. Dat heeft Ferrier vandaag bevestigd.
Dat meldt persbureau Novum.

De fractievergadering zou morgen moeten plaatsvinden, voorafgaand aan een Kamerdebat over Mauro. De aanleiding is dat CDA-Kamerlid Raymond Knops zich vandaag uitsprak voor uitzetting van Mauro, terwijl het CDA eerder nog tegen was.

Ferrier wilde niet ingaan op de vraag wat haar standpunt is. Ze was voor het aantreden van het huidige kabinet een van de ‘dissidenten’ in de CDA-fractie. Ze had grote moeite met samenwerking met de PVV, maar ging uiteindelijk overstag.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk bekritiseert de rol van de media op Twitter:

Twitter avatar MirjamSterk Mirjam Sterk Als media niet zoveel ruchtbaarheid had gegeven was wrs meer mogelijk geweest. Dibi erkende dat risico enige maanden terug, maar houdt
Twitter avatar MirjamSterk Mirjam Sterk Zich er niet aan.

Later zegt Sterk dat haar tweet enigszins uit de context is gehaald, omdat het een reactie was op een DM die per ongeluk online werd geplaatst.

Kamermeerderheid voor besluit Leers

De ommezwaai van het CDA betekent dat er een Kamermeerderheid is voor de opstelling van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Die maakte vanochtend bekend dat hij alle opties voor Mauro nogmaals heeft bekeken, maar dat dat niets heeft opgeleverd. De 18-jarige Mauro moet naar Angola, zei Leers.

Partijen als de PvdA en de ChristenUnie blijven ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn om Mauro in Nederland te laten blijven. De oppositie zal Leers volgende week oproepen zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ te gebruiken om alsnog een vergunning te verlenen. Ook het partijcongres van het CDA, dat zaterdag in Utrecht plaatsvindt, bespreekt de kwestie.

Kinderombudsman: dit is niet humanitair

Kinderombudsman Marc Dullaert zei vandaag tegen de NOS ‘zeer geschokt’ te zijn over het besluit van Leers. Volgens Dullaert is het besluit om Mauro weg te sturen in strijd met het kinderrechtenverdrag.

“Men heeft deze jongen zich hier laten hechten, en nu hij volwassen is wordt hij uitgezet. Het is niet humanitair wat hier gebeurt.”