Onderhandelingen tussen EU-leiders in Brussel van start

German Chancellor Angela Merkel answers to media as she arrives prior to an European Council at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 26, 2011. The European Commission called on eurozone leaders to deliver a "credible" response to the debt crisis at a crunch summit today as they are scheduled to announce in Brussels a plan to boost confidence in the eurozone after months of indecision and uncertainty. The EU is trying to prevent a full-blown Greek default and limit contagion within the eurozone after Ireland and Portugal also required bailouts and Italy begins to look vulnerable. AFP PHOTO/ GEORGES GOBET
German Chancellor Angela Merkel answers to media as she arrives prior to an European Council at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 26, 2011. The European Commission called on eurozone leaders to deliver a "credible" response to the debt crisis at a crunch summit today as they are scheduled to announce in Brussels a plan to boost confidence in the eurozone after months of indecision and uncertainty. The EU is trying to prevent a full-blown Greek default and limit contagion within the eurozone after Ireland and Portugal also required bailouts and Italy begins to look vulnerable. AFP PHOTO/ GEORGES GOBET Merkel komt aan bij het Justus Lipsiusgebouw, de zetel van de Raad van de Europese Unie, in Brussel waar de eurotop vanavond plaatsvindt. Foto AFP / Georges Gobet

De vergadering van de 27 Europese regeringsleiders in Brussel is begonnen. Doel: een oplossing vinden voor de escalerende schuldencrisis.

Over drie hoofdzaken moeten de leiders van de eurozone het vanavond eens worden: een reddingsplan voor Griekenland, de bankensteun en de uitbreiding van het Europese noodfonds.

Vanaf 18.00 uur is een ‘werksessie’ gepland en omstreeks 19.15 uur staat het werkdiner op de agenda. Wanneer de leiders het eens zijn volgt na het diner een persconferentie.

Drie scenario’s

Vanavond wordt nog geen doorbraak verwacht in het vinden van een allesomvattende oplossing voor de problemen binnen de eurozone. Maar welke stappen kunnen er worden gezet?

NRC-redacteur Maarten Schinkel zet vandaag in NRC Handelsblad drie scenario’s op een rij:

1. Een eureka-moment

Alle vier de dossiers zijn uitermate lastig én grijpen in elkaar. Tel daar zeventien verschillende regeringen en hun parlementen bij op, nog eens tien regeringen van buiten de eurozone, en doe dit in de hogedrukpan van de financiële markten. Niettemin stappen de leiders van de eurozone over hun schaduw heen en herinneren zich, met de geschiedenis in het achterhoofd, waar het in Europa ook alweer over ging. Zij vinden elkaar in een heldere totaaloplossing, met onberispelijke financiële dekking, en ze doen harde toezeggingen voor een begrotingsunie, inclusief een fiks grotere rol voor de Europese Centrale Bank. En ze verdedigen die, eenmaal thuis, als staatslieden.
Dit alles grenst aan het ondenkbare.

2. Een explosie

De top spat morgenochtend vroeg uit elkaar in ruzie, frustratie en diepe onenigheid. Een oplossing is verder weg dan ooit. Op de financiële markten wordt Italië, met de (relatief) op twee na grootste ter wereld, morgen afgeslacht. Daarna ontrafelt het weefsel van de muntunie in hoog tempo tot er geen houden meer aan is en de euro uit elkaar valt.
De Europese economie is zo verweven dat zelfs bij een tijdelijke loskoppeling van grensoverschrijdende transacties het merendeel van de economische activiteiten zal stilvallen. Het geldsysteem stokt, waardoor dagelijkse transacties – pinbetalingen, overboekingen, geld uit de muur halen – onmogelijk kunnen worden. Want nooit is nagedacht over zulke extreme omstandigheden.

Het resultaat is een recessie waarbij de kredietcrisis van 2008 in het niet valt. En die blijft niet beperkt tot de eurozone. Want ook mondiaal is alles verweven en de euro is op dit moment na de dollar de belangrijkste munt ter wereld. Totale chaos. Maar onwaarschijnlijk.

3. Een mistig compromis

Want zelfs met het mistigste compromis wordt tijd gewonnen om toch zaken te doen. Dit is de meest waarschijnlijk uitkomst, maar betekent ook het minst. Want wat wordt dan het volgende beslismoment? In Cannes komt volgende week de G20 bijeen. Op 7 november is de volgende ontmoeting van de EU-ministers van Financiën. En eind dit jaar is er wéér een eurotop van regeringsleiders.

Zelfs met een doorbraak, vannacht, kan niet elk besluit meteen worden geduid. Ook na de al even ‘allesbeslissende’ top in juli was lang onduidelijk – en niet alleen voor premier Rutte – wat er precies was afgesproken. Na vannacht moeten de leiders terug naar hun parlementen. Mocht de ECB een grotere rol krijgen, dan zal zij daar zelf over moeten beslissen. Met de banken zal in detail over een afschrijving moeten worden onderhandeld. En steun door kapitaalkrachtige landen buiten de eurozone (lees: China) zal met die landen zelf moeten worden besproken.