Onderhandelingen EU-top over redding euro nog in volle gang

De Spaanse premier Zapatero en de Franse president Sarkozy vanavond op de EU-top in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Even voor middernacht waren in Brussel de onderhandelingen over een reddingspakket voor de euro nog in volle gang. De verwachting is dat de regeringsleiders van de eurolanden het totaalpakket maatregelen pas diep in de nacht zullen presenteren.

In Brussel wordt op dit moment nog over twee belangrijke kwesties onderhandeld: de versterking van het Europese noodfonds EFSF voor probleemlanden en het gedeeltelijk kwijtschelden van de torenhoge Griekse staatsschuld. Persbureau AFP meldde vanavond op basis van een diplomaat in Brussel dat het EFSF een slagkracht gaat krijgen van zo’n 1000 miljard euro. De afgelopen weken werd ook al gesproken over een bedrag van wel 2000 miljard euro.

De tweede kwestie die nog op de agenda staat is het gedeeltelijk kwijtschelden van de Griekse staatsschuld en de mate waarin banken aan de redding van Griekenland gaan bijdragen. Een prominente bron van binnen de EU zei vanavond tegen persbureau Reuters dat de eurozoneleiders nu willen dat de banken een afschrijving van meer dan 50 procent op hun Grieks schuldenpapier moeten accepteren. Op deze manier zou de schuld die de Griekse overheid bij private partijen heeft uitstaan verminderd worden met zo’n 100 miljard euro.

Al wel een akkoord over het verhogen van de buffers van Europese banken

Eerder vanavond bereikten de regeringsleiders van de 27 EU-landen al wel een definitief akkoord over herkapitalisatie van de Europese bankensector. De banken moet eind juni volgend jaar hun kapitaalratio, de verhouding tussen het eigen kapitaal van banken en hun op risico gewogen bezittingen, hebben opgehoogd tot 9 procent.

De banken moeten in eerste instantie zelf proberen om hun kapitaalratio met behulp van private partijen te verhogen. Als dat niet lukt, moeten nationale overheden de banken te hulp schieten. Als die daar niet toe in staat zijn, kunnen de banken aankloppen bij het Europese noodfonds EFSF. Volgens de Europese Bankautoriteit moeten de grote Europese banken zo’n 106 miljard euro aan nieuw kapitaal aantrekken om hun kapitaalratio’s weer op orde te krijgen.