Onbekend werk van Harold Pinter gevonden

Harold Pinter tijdens de première van Betrayal op 6 januari 1980 in New York. Links naast hem regisseur Peter Hall en actrice Blythe Danner. Rechts naast Pinter staat acteur Roy Scheider, bekend van onder andere de films Jaws en The French Connection (Foto AP)

In de archieven van de British Library in Londen is een vergeten werk van Nobelprijswinnaar Harold Pinter teruggevonden. Het gaat om een korte sketch waarvan zelfs Pinters vrouw niet wist dat deze bestond.

Dat meldde de Britse krant The Guardian, die toestemming kreeg om de korte bijdrage aan een revueavond in 1960 te publiceren. Pinter, die in 2005 de Nobelprijs voor Literatuur won, schreef het stuk Umbrellas toen hij 29 jaar oud was.

Het werd teruggevonden door de archivaris Ian Greaves, die het archief van de absurdistische toneelschrijver N.F. Simpson onderzoekt. Pinter en Simpson leverden in 1960 beiden sketches voor de show You, Me and the Gatepost.

Of zich in de archieven nog meer onbekende werken van de in 2008 overleden Pinter bevinden, betwijfelen onderzoekers.