Occupy-kampeerders tussen de ratten, stank, leegstand en liefde

Politie en demonstranten zijn gisteren slaags geraakt bij de ontruiming van een tentenkamp van de Occupy Wall Street-beweging in het Amerikaanse Oakland. Er is toenemend ongenoegen over de overlast van antikapitalistische kampeerders, ook elders in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Het kampement in Oakland, Californië, werd twee weken opgericht uit protest tegen de kloof tussen arm en rijk in de VS en de macht van de banken op Wall Street. Volgens de autoriteiten vormde het kamp een paradijs voor ratten, was het brandgevaarlijk en plasten de tentbewoners op straat. Bij de ontruiming schoot de politie met traangas; demonstranten gooiden met stenen, flessen en gerei uit de kampkeuken.

Zonder stromend water en wc’s beginnen de anti-Wall Street-kampementen rond de wereld zo langzamerhand te stinken. Omwonenden klagen over de trommels, misthoorns en spreekkoren waarmee de Occupy-kampeerders bij nacht en ontij hun ongenoegen uiten.

In New York hebben buurtbewoners gisteren afspraken gemaakt met de tentbewoners van het Zuccotti-park in Manhattan, het ‘kamp der kampen’ waar het internationale Occupy-protest ruim een maand geleden begon. Zang en muziek moet beperkt blijven tot twee uren gedurende de dag. Donateurs worden gezocht voor mobiele wc’s.

In London is de St Paul gesloten omdat de kathedraal wordt gebarricadeerd door de tentenzee van de lokale Occupy’ers. The Times toont vandaag een foto van het tentenkamp, ’s avonds laat gemaakt met een warmtegevoelige camera. Slechts één tent gloeit op, de rest is leeg. In die tent lagen twee jonge demonstranten, schrijft de krant, pas verliefd.