Noodweer eist mensenlevens in Italië en Ierland

Zowel in Italië als in Ierland zorgt noodweer momenteel voor problemen. Beide landen kregen de afgelopen dagen te maken met zware regenbuien. In Italië kwamen zeker vijf mensen om, in Ierland eisten overstromingen twee levens.

Italië: acht doden, noodweer trekt vandaag richting zuiden

Gisteren trof noodweer het noorden van Italië, waardoor veel steden te kampen hebben met overstromingen en modderstromen. Vijf mensen kwamen om het leven, acht worden er nog vermist. Het hardst getroffen werd het plaatsje Borghetto di Vara (kaart onder), waar vier mensen bedolven werden toen een gebouw instortte. Drie van de vier overleden; een meisje kon nog gered worden. De twee andere dodelijke slachtoffers vielen bij de overstroming van een rivier in Aulla.


Grotere kaart weergeven

De regenval trof vooral de gebieden Ligurië (kaart) en Toscane (kaart). Inwoners daar is aangeraden thuis te blijven. Hulpverleners proberen getroffen gebieden te bereiken, maar kampen met straten die blank staan, wegen die slecht begaanbaar zijn en stilliggend treinverkeer. Ook voor vandaag wordt noodweer verwacht, dat langzaam naar het zuiden van het land zal trekken.

Ierland: twee doden, ergste lijkt achter de rug

Als gevolg van de zeer zware regenval in delen van Ierland maandag zijn twee mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Ierse politie gisteren gezegd.

Beelden van een overstroomd winkelcentrum in Dublin:

http://www.youtube.com/watch?v=_OWG_XjmLNQ

Een agent die op dat moment geen dienst had en probeerde het verkeer in het district Wicklow (kaart) in goede banen te leiden, werd door het wassende water weggespoeld. De politie vond daarnaast het lichaam van een vrouw in een kelder in Dublin.

Volgens het Ierse weerinstituut werd Dublin het zwaarst getroffen door de regen, die maandagavond begon. Op bepaalde plekken viel ruim 8,2 centimeter water, een record.

De Ierse politie zei gisteren dat het water zich begint terug te trekken en dat het leven in Dublin weer op gang begint te komen.

    • Peter Zantingh