nieuw op dvd

BEAUVAIS, France Dec.27 (AP) -DUTCH KIDNAPPERS- Dutch citizens Wilhelm Holleeder, 26, left, and Cornelis van Hout, 27, as they leave for a walk Friday the hotel near Beauvais, 60 km (about 35 miles) north of Paris, where they are under house arrest. Released from French prison on Dec. 6th, the two men are alleged to be the brains behind the 1983 abduction of Dutch beer tycoon Alfred Heineken and are waiting for French authorities to expel them. (AP WIREPHOTO) 1985 misdaad ontvoeringen Freddy Heineken Ab Doderer Willem Holleeder Cor van Hout

Cashen met Heineken

De Heineken ontvoering. Van voorbereiding tot ontknoping.dvd documentaire **

Door de speelfilm De Heineken ontvoering, deze week in de bioscoop, herleeft de belangstelling voor de geruchtmakende kidnapzaak uit 1983. De makers van de dvd De Heineken ontvoering hopen daar snel even mee te cashen door een oude aflevering van KRO Reporter op schijf te zetten. U betaalt 19,99 (luxe editie) of 12,99 euro voor een terugblik met Peter R. de Vries en politieman Ger van Beek in een studio. Wie weet denken sommigen de speelfilm in huis te halen: de titel is immers hetzelfde. Ha ha, sukkels!

Na deze waarschuwing: als u een ontvoeringsfanaat bent, is deze uitgave te duur, maar niet volledig overbodig. Het inlegboekje biedt geen nieuws, het tweede dvd’tje bevat wel aardig strooigoed: journaalitems en actualiteitenrubrieken van toen, interviews met Cor van Hout en Willem Holleeder die in een Frans hotelletje de pers ontvangen als de uitlevering naar Nederland spaak loopt. Zie hoe Van Hout vroom eist dat Nederland zich aan de wet houdt. Zie hoe de altijd charmante Willem Holleeder een interviewer bedreigt: „Moet ik je er soms uitschoppen?” En wie is die houterige jongeman met streepsnorretje die steeds door het beeld schuifelt? De jonge Peter R. de Vries, loerend op zijn kans om vrinden te worden met het duo.

Coen van Zwol

Trash met een groot hart

Anna Nicole. Regie: Richard Jones (theater) en Lucinda Duxbury (film). Met: Antonio Pappano, Eva-Maria Westbroek. ****

dvd opera

Of Anna Nicole een opera is voor de eeuwigheid, wie zal het zeggen? Maar de wereldpremière van de nieuwe opera van de Britse componist Mark-Anthony Turnage, leverde in ieder geval een weergaloze avond muziektheater op. De Nederlandse supersopraan Eva-Maria Westbroek zingt zonder een zweem van minachting voor haar personage de titelrol, als de chirurgisch opgedirkte Anna Nicole Smith, de bekende jong gestorven reality-stoeipoes die opzien baarde door een hoogbejaarde miljardair te trouwen.

Librettist Richard Thomas paste eerder een vergelijkbaar procedé toe in Jerry Springer: The Opera. Hij laat de chique kunstvorm van grande opéra botsen met de meest vulgaire Amerikaanse trashcultuur. Dat levert een prettig soort cognitieve dissonantie op. Anna Nicole is geestig, lekker plat, maar ook ongemakkelijk. Cruciaal is dat de opera ook de compassie en de empathie die de toeschouwer kan hebben met een tragische figuur als Anna Nicole scherp op de hak neemt, als onderdeel van hetzelfde voyeurisme waaraan zij ten onder gaat. Eva- Maria Westbroek speelt de rol met wonderlijke onschuld. Een grote avond in het Londense operahuis Covent Garden.

    • Peter de Bruijn Coen van Zwol