NAVO beslist niet vandaag, maar pas vrijdag over Libië-missie

Een revolutiestrijder wijst naar een verkoold lichaam dat deel uitmaakte van een Gaddafi-konvooi. Dit werd vorige week door de NAVO gebombardeerd waarna de verdreven dictator kon worden opgepakt. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De NAVO stelt de beslissing over de formele beëindiging van de militaire operatie in Libië uit tot vrijdag. Het bondgenootschap zou vandaag een besluit nemen, maar wacht eerst beraadslagingen met de Verenigde Naties en het interim-bestuur van het Noord-Afrikaanse land af.

Vorige week kondigde de NAVO aan de militaire campagne in principe per 31 oktober te beëindigen. Tot die datum zouden gevechtsvliegtuigen nog patrouilles houden in het Libische luchtruim om ervoor te zorgen dat het geweld niet opnieuw oplaait. Wanneer de missie wel beeïndigd wordt, is niet bekend. Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, wacht eerst de gesprekken met de VN en de NTC af, meldt AP.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei gisteren dat enkele Libische leiders de NAVO hadden verzocht nog geen einde te maken aan de missie in de periode dat nog gewerkt wordt aan de installatie van een nieuw bestuur.

Interim-leider van de NTC, Mustafa Abdel Jalil, heeft te kennen gegeven de NAVO er in elk geval tot het einde van het jaar graag bij te hebben in Libië. Hij zou bang zijn dat Gaddafi-loyalisten anders het land ontvluchten en niet berecht kunnen worden. Ook op technologisch en logistiek gebied zou de interim-regering graag hulp ontvangen.