Minder muziek op de Nederlandse poppodia

Nederlandse poppodia hebben vorig jaar minder bands geboekt. Ook het aantal bezoekers liep terug. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Nederlandse poppodia maken zich zorgen. Vorig jaar programmeerden ze 7 procent minder ‘muziekactiviteiten’, vooral concerten. Het aantal bezoekers daalde met 8 procent. Wel boekten de Nederlandse poppodia in 2010 een „beter gezamenlijk financieel resultaat”, aldus de VNPF. In 2010 bedroegen omzet en kosten 92,8 miljoen euro. In 2009 gaven de poppodia nog 1,8 miljoen meer uit dan ze ontvingen.

De bezoekersaantallen liepen terug, mede omdat er minder concerten waren. Maar ook de fors gestegen prijs van concertkaartjes speelt een rol, aldus directeur Berend Schans van de VNPF. „De gages van artiesten worden steeds hoger. En dus worden de kaartjes duurder. Vroeger dienden optredens als ondersteuning voor een album. Maar tegenwoordig brengen geluidsdragers niet genoeg op, en moet het geld worden verdiend met optredens.” De poppodia berekenen die gestegen gages door in het kaartje.

Daarnaast kampen veel podia met hoge kosten voor het onderhoud van hun gebouwen. In veel plaatsen hebben gemeenten de afgelopen jaren een nieuw poppodium gebouwd, maar de onderhoudskosten zijn veelal hoog.

Om de stijgende kosten en de teruglopende inkomsten te compenseren, worden zalen steeds vaker besloten verhuurd. Daarnaast nemen programmeurs minder risico. Dat leidt, zegt Schans, tot een „verschraling” van het aanbod. „Er wordt behoedzamer geprogrammeerd. Jong talent heeft daardoor minder kans om op te treden.”

Het „betere financiële resultaat” bewijst volgens Schans vooral dat het geven van concerten geld kost. „Programmeer je minder, dan gaat het financieel beter. Kort door de bocht: het is goedkoper om een gebouw leeg te laten staan dan om een beginnende band te boeken.”

De daling van het aantal concerten en bezoekers is overigens al ingezet voor de btw-verhoging van 6 naar 19 procent op toegangskaartjes, deze zomer.