Merkel: eurozone staat voor zwaarste test sinds oprichting

German Chancellor Angela Merkel gestures during her speech at the German federal parliament, Bundestag, in Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 26, 2011. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel gestures during her speech at the German federal parliament, Bundestag, in Berlin, Germany, Wednesday, Oct. 26, 2011. (AP Photo/Michael Sohn) Merkel tijdens haar toespraak in de Duitse Bondsdag. Foto AP / Michael Sohn

Merkel heeft in de Bondsdag opgeroepen tot een grotere bijdrage van de private sector aan het verlichten van de Griekse schuldenlast. Hoeveel private obligatiehouders moeten bijdragen, zei Merkel niet.

De Bondsdag, het Duitse parlement, stemt vandaag plenair (livestream) over het Europese noodfonds EFSF. Op verzoek van Merkel wordt het plafond van het fonds in stemming gebracht.

Het is de vraag of Merkel erin slaagt haar eigen coalitiepartijen (CDU/CSU en FDP) achter de Brusselse plannen te krijgen. Proefstemmingen suggereren dat Merkel het ruim haalt en dat ze gesterkt door dit democratische mandaat vandaag de onderhandelingen in Brussel ingaat.

Volgens Merkel moet het doel van de Europese top over de schuldencrisis vandaag zijn om de schulden van Griekenland tegen 2020 terug te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Die schuldenlast loopt volgens schattingen volgend jaar op tot 180 procent. Dat betekent dat de schuldenlast met vijftig tot zestig procent moet worden verlaagd. Merkel zei er alles aan te doen om een bankentaks in te voeren.

Duitsland kan niet groeien zonder Europa, aldus Merkel. De eurozone wordt volgens de bondskanselier geconfronteerd met de zwaarste test sinds haar oprichting en overheden moeten ervoor waken dat de crisis zich niet verspreidt van Griekenland naar andere landen.

Merkel deed er in haar toespraak zelfs nog een schepje bovenop:

“Niemand moet nog eens vijftig jaar van vrede vanzelfsprekend achten.”