Mauro moet weg, maar niet meteen

De 18-jarige Angolees Mauro Manuel moet terug naar zijn geboorteland. Dat heeft minister Gerd Leers (Asiel, CDA) vandaag in een besloten overleg aan de Tweede Kamer gemeld. Een meerderheid in de Kamer, waaronder coalitiepartij CDA, had er bij Leers op aangedrongen de situatie van Mauro nog eens te bekijken.

Omdat de Kamer nog over hem praat, hoeft hij Nederland niet direct uit. Ook loopt zijn zaak nog bij het Europese mensenrechtenhof. Zijn advocaat zal aan Leers vragen of Mauro in afwachting daarvan in Nederland mag blijven. Weigert Leers, dan dient de advocaat dat verzoek in bij het hof.

Mauro werd op zijn negende door zijn moeder naar Nederland gestuurd. Hij woonde hier acht jaar lang bij pleegouders als minderjarige asielzoeker. Nu hij achttien is, komt aan die status een eind. Leers heeft naar eigen zeggen „in alle hoeken en gaten” gezocht naar mogelijkheden om Mauro een verblijfsvergunning te verlenen. Die zijn er volgens Leers niet. Voor een asielvergunning komt hij niet in aanmerking. Dat geldt ook voor reguliere vergunningen, aldus Leers.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman hoopt nog op een andere afloop voor Mauro. Oppositiepartijen zullen Leers volgende week oproepen zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ te gebruiken om alsnog een vergunning te verlenen. „We moeten hopen dat de CDA-fractie het lef heeft daar voor te stemmen. Heel veel CDA’ers willen ook een oplossing, ze hebben gewoon tijd nodig.”

Voorlopig legt de CDA-fractie zich neer bij het besluit van de eigen minister.