Markten vrezen dat concrete resultaten uitblijven op eurotop

Europese beleggers zetten zich schrap voor de eurotop van later vandaag. De belangrijkste aandelenbeurzen stonden aan het begin van de middag nagenoeg onveranderd in afwachting van concreet nieuws over de redding van Griekenland en de euro. De beurs in Amerika sloot gisteren nog fors in de min, in Azië werd de dag vanmorgen overwegend positief afgesloten.

Gisteren kregen de meeste beurzen een forse tik naar beneden, nadat uitlekte dat de top van vandaag waarschijnlijk niet de allesomvattende oplossing voor de crisis zou bevatten. Enkele positieve bedrijfsresultaten in de Europese Unie kregen de koersen nauwelijks in beweging.

De afgelopen dagen leken beleggers optimistisch over een goede uitkomst van de top. Zowel in de VS als in Europa en Azië stegen de indices fors. Dat gevoel is gisteren weggeëbd, zeggen analisten. „Ik denk dat niemand nog op een 100-procentsoplossing rekent”, zei Richard Jeffrey, hoofd investeringen bij Cazenove Capital Management tegen persbureau Reuters. „Markten hebben zich goed gehouden. Zij ondersteunen de visie dat de wereldeconomie er minder slecht aan toe is dan veel mensen dachten.”

Toch nemen de zorgen over Europa toe. Als de leiders vanavond geen stevig akkoord bereiken, kunnen de aandelen- en obligatiemarkten in een vrije val komen. Vooral voor obligaties van probleemland Italië wordt gevreesd. Ook de aandelen van banken kunnen in de problemen komen als onhelder blijft of en hoeveel extra kapitaal zij moeten aantrekken.