Libische gewonden naar Nederlandse ziekenhuizen

Een gewonde strijder van de Libische Overgangsraad gaat aan boord van een vliegtuig dat hem naar Tunesië zal brengen, waar hij behandeld zal worden. Foto AP

Nederlandse ziekenhuizen gaan de komende dagen vijftig Libische gewonden opnemen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Nationale Overgangsraad van Libië, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. Dat meldt persbureau Novum.

In Libië is na de oorlog in het land een groot deel van de medische faciliteiten verwoest, terwijl er veel gewonden zijn. Aan diverse landen is daarom door de Overgangsraad gevraagd gewonden te behandelen. Onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje hebben ook besloten Libische gewonden op te nemen.

De gewonden die naar Nederland komen worden naar verwachting vanaf eind deze week of begin volgende week in Nederlandse ziekenhuizen behandeld. In welke ziekenhuizen ze komen te liggen, is nog onbekend. Er wordt nog geïnventariseerd hoeveel lege bedden er in de ziekenhuizen zijn. De rekening van de kosten voor de behandeling van de gewonden gaat naar de Libische autoriteiten.

VN-mandaat voorlopig handhaven

Libië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzocht het vliegverbod boven het land voorlopig te handhaven en de burgers te blijven beschermen tot de Nationale Overgangsraad (NTC) een officieel verzoek tot beëindiging indient. De Libische viceambassadeur voor de VN, Ibrahim Dabbashi, zei vandaag tegen de Veiligheidsraad dat de Libische bevolking zo snel mogelijk een einde wil aan de VN-mandaten, maar dat de NTC eerst een duidelijk beeld wil van de binnenlandse veiligheidssituatie en de grensbeveiliging.

    • Dirk-Jan Zom