Leers ziet geen mogelijkheden meer voor Mauro

Mauro Manuel bij Pauw en Witteman.

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel moet Nederland alsnog verlaten. Minister Leers heeft vanmorgen aan de Tweede Kamer medegedeeld dat hij geen realistische mogelijkheden meer ziet om Mauro te laten blijven.

Volgens de woordvoerder van de minister is “in alle hoeken en gaten” gezocht naar een manier om hem te laten blijven. Voor een reguliere verblijfsvergunning komt hij niet in aanmerking en adoptie door zijn pleegouders is niet mogelijk omdat zijn biologische moeder nog steeds in Angola leeft. Dus het studievisum (waarover gisteren ten onrechte werd bericht dat het al rond was) leek nog de meeste kans te bieden.

Tweede Kamerleden van PvdA en ChristenUnie bestrijden de conclusie van Leers nog. Het laatste woord zal er ook nog niet over gezegd zijn, verwacht politiek redacteur Derk Stokmans:

“Hij zal niet morgen al in het vliegtuig zitten. Maar de conclusie van Leers is wel: hij moet het land uit. Van alle onderzochte mogelijkheden - hij is niet ziek, geen kennismigrant, niet getrouwd met een Nederlandse - leek die van het studievisum nog het meest levensvatbaar. Maar ook dat is geen kansrijke optie.”

Waarom niet?

“Een dergelijk studievisum moet aangevraagd worden in het land van herkomst. Mauro is uiteraard vrij om in Angola zo’n visum aan te vragen, maar een van de criteria is dat de studie niet ook in het land zelf genoten kan worden. Voor de studie die Mauro van plan is te volgen, heeft Angola een eigen alternatief. Dat maakt ook de kans dat deze optie hem in Nederland laat wonen erg klein.”

CDA-congres stemt dit weekend, volgende week debat

Op het CDA-congres van aanstaande zaterdag zal nog een resolutie over minderjarige asielzoekers aan bod komen (zie pagina 28 van dit document). Het congres gaat er dus nog over stemmen, maar de partij zelf heeft de motie - voor een ‘humaan beleid’ voor jonge alleenstaande minderjarige vluchtelingen - ontraden.

De Tweede Kamer houdt volgende week een openbaar debat over Mauro. De vraag is of dat nog iets kan veranderen aan het besluit. Eerder was er nog een Kamermeerderheid die vond dat Mauro moest blijven, maar na afloop van het overleg met Leers liet CDA’er Raymond Knops weten dat hij de minister steunt. Hierdoor weet Leers zich waarschijnlijk verzekerd van een meerderheid. Knops:

“Op basis van wat ik vandaag gehoord heb kan de conclusie niet anders zijn dan dat voor Mauro geen uitzondering wordt gemaakt. Dat is een heel hard gelag.”

PVV tevreden met conclusie

De PVV is tevreden. “Een verblijfsvergunning zou een beloning zijn van drie kwalijke zaken: het negeren van de vertrekplicht die al in 2007 op Mauro rustte, het in de wind slaan van rechterlijke uitspraken en het illegaal in Nederland verblijven”, aldus Sietse Fritsma. Het is daarnaast het ‘verkeerde signaal’ naar andere vreemdelingen.

Mauro sinds zijn negende in Nederland

Mauro Manuel woont al acht jaar bij een pleeggezin in Limburg, is aan zijn pleegouders en pleegbroertje gehecht, maar moet terug naar Angola. Dat is volgens Leers altijd het uitgangspunt geweest, weet de NOS. De Tweede Kamer drong echter aan op het verlenen van een verblijfsvergunning. De minister zei eerder geen uitzondering te willen maken voor de asielzoeker, maar de zaak nog eens te willen bekijken. Hij zou echter nog steeds van mening zijn dat anderen zich in een ergere positie bevinden.

De moeder van Mauro woont nog in Angola,van waaruit de jongen alleen naar Nederland werd gestuurd. Het initiële besluit van minister Leers leidde tot veel commotie, zoals ook al het geval was in de zaak rondom het Afghaanse meisje Sahar. De 14-jarige scholiere mocht van Leers na een lang soebatten uiteindelijk in Nederland blijven.

Op 23 september zat de veelbesproken Mauro Manuel bij Pauw en Witteman om zijn verhaal te doen nadat hij eerder al van Leers te horen had gekregen dat hij Nederland uit moest: