Kortkolom kunst

Inwoners Nijmegen bespreken kunstbeleid

Nijmegen. Het cultuurbeleid in Nijmegen moet uiting geven aan de eigenwijsheid en tolerantie van bewoners van de gemeente. Dat is een van de kernpunten die de inwoners van Nijmegen willen laten opnemen in het lokale plan voor een nieuw cultuurbeleid. Tot nu toe schreven tweehonderd bewoners mee aan het nieuwe plan, zo liet de gemeente vandaag weten. Een ander belangrijk aspect van de ‘culturele identiteit’ van de stad is cultuurparticipatie, zeggen de meeschrijvende inwoners. Ook pleiten ze voor ‘bottom-upinitiatieven’ en voor het belang van Nijmegen als jonge festivalstad. De gemeente hoopt met de adviezen culturele keuzes te maken waar de bewoners zich in kunnen vinden. In november volgt een publiek debat. De huidige beleidstermijn loopt dit jaar af. (Novum)

Onbekend werk van Pinter gevonden

Amsterdam. In de archieven van de British Library in Londen is een vergeten werk van Harold Pinter teruggevonden. Het gaat om een korte sketch waarvan zelfs Pinters vrouw niet wist dat deze bestond. Dat meldde de Britse krant The Guardian, die toestemming kreeg om de korte bijdrage aan een revueavond in 1960 te publiceren. Pinter, die in 2005 de Nobelprijs voor Literatuur won, schreef het stuk Umbrella toen hij 29 jaar was. Het werd teruggevonden door een archivaris die het archief van de absurdistische toneelschrijver N.F. Simpson onderzoekt. Pinter en Simpson leverden in 1960 beiden sketches voor de show You, Me and the Gatepost. Of zich in de archieven nog meer onbekende werken van de in 2008 overleden Pinter bevinden, betwijfelen onderzoekers. (Novum)

Aanmoedigingsprijs voor Raoul de Lange

Rotterdam. Het Steenbergen Stipendium 2011 is toegekend aan Raoul de Lange van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. De Lange werpt volgens de jury met zijn werk een confronterende blik op de ‘Arabische Lente’. „Hij zoekt naar een nieuwe manier om de gruwelijke nieuwsbeelden die in de reguliere media nauwelijks te zien zijn weer onderdeel te laten zijn van ons dagelijks leven.” Het Steenbergen Stipendium is een studiebeurs van 5.000 euro voor net afgestudeerde fotografen van de fotografieopleidingen aan de Nederlandse kunstacademies. (NRC)