Kortkolom economie

Hogere kwartaalwinst softwarebedrijf SAP

Amsterdam. De Duitse Softwaremaker SAP heeft een fors hogere kwartaalwinst geboekt door een bijzondere bate en bevestigt zijn vooruitzichten voor dit jaar. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De nettowinst in het derde kwartaal steeg naar 1,25 miljard euro, tegen 501 miljoen euro een jaar eerder, door een vrijval van voorzieningen van 454 miljoen euro in verband met een juridische procedure tegen Oracle. Het in Walldorf gevestigde bedrijf maakte op 14 oktober al meevallende voorlopige resultaten bekend, met goede prestaties in alle regio's. „Onze sterke prestaties en en de groei van het marktaandeel laten duidelijk zien dat onze op klanten gerichte innovatiestrategie succesvol is”, zegt Jim Hagemann Snabe, een van de twee bestuursvoorzitters van het bedrijf. Voor het hele jaar 2011 verwacht SAP nog steeds dat de omzet uit software en aan software gerelateerde diensten met 10 procent tot 14 procent zal stijgen. De operationele winst zal naar verwachting van het concern aan de bovenkant van de bandbreedte tussen 4,45 miljard en 4,65 miljard euro uitkomen. (Novum)

Winst van Mediq loopt aanzienlijk terug

Amsterdam. Mediq heeft over het derde kwartaal van 2011 een 27 procent lagere nettowinst geboekt, voornamelijk als gevolg van hogere amortisatiekosten voor klantrelaties en lagere resultaten bij de apothekersactiviteiten, maar handhaaft de verwachting voor het bedrijfsresultaat over heel 2011. Dat heeft de leverancier van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen vandaag voorbeurs bekendgemaakt. De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 15,9 miljoen euro, tegen 21,8 miljoen euro over dezelfde periode een jaar geleden. Analisten hadden gemiddeld een nettowinst van 19,08 miljoen euro voorzien. Bij de divisie Apotheken Nederland daalde de omzet 2 procent. Bij Apotheken Polen daalde de omzet 10 procent. Mediq blijft verwachten over 2011 op een brutowinst van tussen 123 miljoen en 127 miljoen euro uit te komen. (Novum)

Octoplus rondt aandelenuitgifte af

Amsterdam. Het farmaceutisch bedrijf Octoplus heeft de gisteren aangekondigde aandelenuitgifte met succes afgerond en vier miljoen euro opgehaald. Dat is vandaag bekendgemaakt. Het biotechbedrijf heeft acht miljoen aandelen tegen vijftig cent per stuk geplaatst bij nieuwe en bestaande investeerders. De nominale waarde van de aandelen bedraagt twaalf cent. Octoplus gaat het geld gebruiken om het werkkapitaal te versterken en om te investeren in projecten op het gebied van specialty generics, het duurdere segment van de generieke medicijnen. (Novum)