Kortkolom binnenland

Half miljoen euro boete voor fraude ziekenhuis

Utrecht. De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) uit Winschoten moet een half miljoen euro boete betalen omdat ze korte ziekenhuisbezoeken als hele ligdag declareerde. Zo haalde het ziekenhuis veel meer geld binnen dan mocht, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag. De toezichthouder zegt aanwijzingen te hebben dat meer ziekenhuizen op deze manier te veel geld binnenhalen en heeft daarom breder onderzoek opgezet. Het onderzoek naar de OZG begon in 2008. Ze beriep zich op het medisch beroepsgeheim, waardoor de NZa via de rechter inzage in relevante gegevens moest afdwingen. De OZG is het niet eens met de straf. Ze vindt de toegepaste criteria onduidelijk en beraadt zich op vervolgstappen. (NRC)

Veroordeelden moeten sneller straf uitzitten

Den Haag. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil dat minder veroordeelden hun straf ontlopen. Ze moeten sneller de gevangenis in. Daarom wil Teeven de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen verbeteren, schrijft hij de Tweede Kamer. Nu zitten er soms maanden tussen de uitspraak van de rechter en de feitelijke straf. Ook wil Teeven dat veroordeelden die nog een straf of een rechterlijke boete hebben uitstaan, niet meer voor overheidsdiensten (paspoort, rijbewijs) bij bijvoorbeeld de gemeente terecht kunnen. Dat moet hen ertoe aanzetten zich sneller te melden om hun straf uit te zitten. (NRC)

Bomruimer bij flitspaal mist hand na explosie

Voorschoten. De 44-jarige bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die afgelopen zondag zwaargewond raakte toen een bom ontplofte die van een flitspaal in Voorschoten was gehaald, moet zijn rechterhand missen. De sergeant-majoor is wel buiten levensgevaar, aldus zijn werkgever. Bij de politie zijn inmiddels tien bruikbare tips over de bom binnengekomen. (Novum)

Opnieuw overval op geldtransportwagen

Leiderdorp. Een geldtransportwagen is gistermiddag overvallen bij een winkelcentrum in Leiderdorp. De overvallers verdwenen met een nog onbekende buit. De politie zette een grote zoekactie op touw, met onder meer een helikopter en politiehonden. Ook riep de politie via Twitter getuigen op zich te melden. Eerder op de dag werd al een overval gemeld bij een geldtransport in Ridderkerk, waarbij de chauffeur en een onbekend geldbedrag verdwenen. (Novum)