Kort nieuws Buitenland

Bestand in Jemen na gevechten hoofdstad

Sana’a. De Jemenitische regering heeft gisteren een staakt-het-vuren gesloten met een dissidente generaal in een poging een eind te maken aan weer toenemend bloedvergieten. Gisteren kwamen vijftien mensen om bij gevechten in de hoofdstad Sana’a en de zuidelijke stad Taiz. President Ali Abdulah Saleh beloofde de Amerikaanse ambassadeur een internationaal voorstel voor een machtsoverdracht aan de oppositie te ondertekenen. Washington toonde zich bemoedigd. Saleh heeft eerder aangekondigd af te treden zonder de daad bij het woord te voegen. (Reuters)

Straf Turkse generaal om belediging premier

Istanbul. Een gepensioneerde generaal in Turkije is gisteren veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens belediging van premier Tayyip Erdogan. Premier Erdogan had een klacht ingediend tegen generaal Saldiray Berk nadat deze in 2008 in een toespraak in het oosten van Turkije zijn gehoor had gevraagd: „Wist u dat de premier het land heeft verkocht?” Berk, die een legerkorps commandeerde, werd in augustus met pensioen gestuurd. Hij wordt nog berecht voor deelname aan een militaire samenzwering tegen de regering-Erdogan. (Reuters)

Obiang jr. moet vijftig miljoen euro inleveren

Los Angeles. De Amerikaanse regering wil 50 miljoen euro in beslag nemen van de zoon van de president van Equatoriaal Guinee. Teodorin Obiang heeft als minister van Bosbouw ruim 70 miljoen euro aan publieke middelen gestolen, zeggen Amerikaanse autoriteiten, die aanklachten hebben ingediend bij rechtbanken. Obiang jr. zou het geld onder meer hebben uitgegeven aan een villa in Malibu, een vliegtuig en spullen van de overleden popster Michael Jackson. (AP)

Gambiaan Bensouda kan Ocampo opvolgen

Dan Haag. Vier kandidaten zijn gisteren aangewezen als mogelijke opvolger van hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof. Zijn termijn van negen jaar eindigt in 2012. De Gambiaan Fatou Bensouda, plaatsvervanger van Moreno-Ocampo, geldt als favoriet, omdat haar kandidatuur wordt gesteund door de Afrikaanse Unie, die kritiek heeft op Moreno-Ocampo omdat hij alleen misdaden in Afrika onderzoekt. Ook kandidaat zijn Andrew Cayley, aanklager van het Rode Khmer-tribunaal in Cambodja, de Tanzaniaanse opperrechter Mohamed Chande Othman en Robert Petit, Canadees raadsheer. (AP)

Negen doden door noodweer in Italië

Rotterdam. Noodweer in de Italiaanse regio’s Toscane en Ligurië heeft gisteren en vanochtend negen doden geëist, zo meldden Italiaanse kranten vandaag. Zware regenbuien en windstoten leidden tot overstromingen en modderstromen. Bruggen stortten in, wegen raakten onbegaanbaar en de stroom viel uit. Zwaarst getroffen is de provincie La Spezia, ten westen van Genua. Bewoners van de kustplaatsen Monterosso e Vernazza werden geëvacueerd. (NRC)

Dominicaanse politie moordt zelf het meest

Santo Domingo. De politie in de Dominicaanse Republiek heeft de laatste vijf jaar „alarmerende” aantallen vermeende misdadigers vermoord en gemarteld. Dat meldt Amnesty International. Volgens de openbaar aanklager van de Dominicaanse Republiek heeft de politie vorig jaar 260 mensen vermoord en in de eerste zes maanden van dit jaar zeker 154. De politie begaat daarmee zo’n 10 procent van de moorden. (AP)