Italiaanse parlementsleden met elkaar op de vuist tijdens debat

Claudio Barbaro (links), lid van de oppositiepartij FLI, gaat op de vuist met Fabio Ranieri (rechts) van de Lega Nord, de coalitiepartner van Berlusconi. Foto Reuters / Giuseppe Lami

Het is vandaag in het Italiaanse parlement tot een handgemeen gekomen tussen leden van de oppositie en Berlusconi’s coalitiepartner.

Een rivaal van Berlusconi’s regering, Gianfranco Fini van het centrumrechtse FLI, zei dat de vrouw van Umberto Bossi al op haar 39e met pensioen ging. Die opmerking viel slecht in een debat dat al langere tijd draait om het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67, iets waar de partij van Bossi tegen is. Twee parlementsleden stormden op het parlementslid af en grepen hem vast.

Het handgemeen tekent de spanningen binnen de Italiaanse regering: Bossi, leider van coalitiepartner Lega Nord, liet de coalitie de afgelopen dagen wankelen omdat hij en Berlusconi het oneens waren over de economische hervormingen die het land moet invoeren om de kwakkelende economie weer op de rails zal krijgen. Gisteren kwam het alsnog tot een akkoord, maar dat ging niet van harte.

Vanmorgen kwam via de Italiaanse krant La Repubblica naar buiten dat in het akkoord zou zijn opgenomen dat Berlusconi rond de jaarwisseling aftreedt en er in maart volgend jaar nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat werd later vandaag ontkend door woordvoerders van Bossi en Berlusconi.

Hier meer foto’s van het incident.

    • Peter Zantingh