Ik mis mijn hoge salaris en mijn lease-auto nog niet

Naam: Mingus (58)

Opleiding: Rechten aan de Universiteit van Groningen (niet afgemaakt) Oude baan: Sociaal adviseur bij een groot adviesbureau

Salaris: 3.000 euro bruto per maand. Extra: Een lease-auto, laptop, telefoon en variabele bonussen

Nieuwe baan: Straatwerker bij een grote gemeente

U bent er niet op vooruit gegaan.

„Mijn vorige baan kreeg ik in een tijd van schaarste. Daarvoor werkte ik als loopbaanbegeleider bij het Centrum voor Werk en Inkomen voor 2.400 euro per maand. Toen ik voor een klant op een vacature ‘adviseur sociale zaken’ reageerde, vroeg het adviesbureau mij of ik zelf geen interesse had in die functie. Ik twijfelde omdat ik helemaal geen baan zocht, maar ben toch op gesprek gegaan.”

Hoe hebben ze u overtuigd?

„Ze boden een contract voor onbepaalde tijd en 600 euro meer dan ik verdiende. Bovendien waren de secundaire arbeidsvoorwaarden heel goed: ze beloofden me een lease-auto, een laptop, een telefoon en bonussen. Ik wist niet wat me overkwam en ging overstag.”

Maar uiteindelijk bent u daar toch weggegaan voor een nieuwe baan met minder luxe arbeidsvoorwaarden. Waarom?

„Het adviesbureau waar ik werkte, is een commercieel bedrijf waar ik heel hard moest werken, ook ’s avonds en in het weekend. Ik heb drie kinderen die ik door mijn werk nog maar weinig zag. Op een dag belde mijn vrouw dat onze dochter ziek was, dat ze me nodig hadden. Ik sliep in een hotel ver van hen vandaan en kon weinig doen. Ik besefte op dat moment dat mijn gezin belangrijker is dan ik van tevoren had gedacht. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een baan dichter bij huis en met minder overwerk.”

Hoe vond u deze baan?

„Via een vriend hoorde ik over deze functie bij de gemeente. Ik begeleid nu Antilliaanse probleemjongeren. Ik ben een soort sociale makelaar die hen helpt met het zoeken naar scholing en een baan. Het is uitdagend werk en ik moet vaak voorzichtig manoeuvreren.”

„Maar het is tegelijkertijd ook rustiger dan het werk dat ik hiervoor deed. Bij het adviesbureau hadden we targets en ging je net zo lang door totdat die gehaald waren. Bij de gemeente mág je niet eens meer dan 36 uur werken. Als iets niet af is, komt het morgen wel.”

Heeft u onderhandeld over uw salaris?

„Nee, ik hoorde van tevoren dat je bij de gemeente vaste salarisschalen hebt. Daar moest ik wel even aan wennen, hoor. Tijdens het eerste gesprek vroeg ik wat er zou gebeuren als ik twintig in plaats van vijftien cliënten aan een baan zou helpen. Maar bij de gemeente doen ze niet aan prestatiebonussen.”

Jammer?

„Ja, dat is wel jammer. Zo’n systeem is een win-win-situatie voor zowel de werkgever als de werknemer: je wordt beloond voor goed werk. Als ik bij de gemeente afwijk van de protocollen omdat ik denk dat dat beter is, fluiten mijn leidinggevenden mij terug omdat alles volgens de regels moet. Aan de andere kant houden ze bij de gemeente wel weer rekening met je gezinssituatie.”

Mist u de financiële voordelen, de lease-auto en de telefoon van de zaak?

„Ik mis mijn hoge salaris en lease-auto nog niet. Het is me heel veel waard dat ik nu vaker met mijn kinderen kan zijn. Dat is niet in geld uit te drukken.”

Adinda Akkermans